Background Image
Previous Page  2 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 20 Next Page
Page Background

2

AQUAVIT

1|2014

Utgiver:

Norske Akevitters Venner

Aqua

VIT

utkommer fire ganger

årlig og går bare til medlemmer av

Norske Akevitters Venner.

Redaktør:

Sjur Harby

Mobil:

488 97 714

E-post:

sjur.harby@norsk-akevitt.org

Språkansvarlig:

Tore Rygh

E-post:

juryg@online.no

Design:

AVRANDEN&CO

Trykk:

Merkur Trykk

Opplag:

7.200

Redaksjon avsluttet:

28. februar

Forsidefoto:

Eva Brænd

Foto side 2:

Sjur Harby

n

PRESIDENTEN HAR ORDET

GRUNNLOVSAKEVITTEN INNVIES 28. MARS 2014.

Denne store

begivenheten markerer vi sammen med

NAV

Eidsiva og Arcus på

Festiviteten et steinkast fra Eidsvollsbygningen. Halvor Heuch

har fått utviklet en særegen akevitt med røtter og smak preget

av våre store og stolte akevittradisjoner.

DET ER GODT DOKUMENTERT HVA EIDSVOLLSMENNENE

spiste og

drakk i 1814. Drikkevarene var preget av det danske eneveldets

politikk gjennom flere hundre år. Danskekongen hadde

systematisk holdt norsk brennevinsproduksjon nede i flere

hundre år. På dette og mange andre områder hadde Danmarks

www.norsk-akevitt.org

President:

Per Harald Grue

Brekkeveien 39

1430 Ås

Telefon:

64 94 30 78

Mobil:

970 33 526

E-post:

pharagru@online.no

Sekretariat:

Norske Akevitters Venner

v/Lars Ole Ørjasæter

Boks 119 Manglerud

0612 Oslo

Telefon:

23 15 85 00

E-post:

post@norsk-akevitt.org

PER HARALD

GRUE

President

politikk begrenset nordmenn muligheter til å utvikle næringer og skape arbeid og

inntekt for en fattig befolkning.

ET VIKTIG SIKTEMÅL MED GRUNNLOVEN

i 1814 var å sikre økonomisk vekst og utvikling

i et av Europas fattigste land, både for nye næringer og de tradisjonelle næringer. Dette

perspektivet på Grunnlovens betydning har hatt alt for liten plass både ved denne

og tidligere grunnlovsmarkeringer. En av de fremste talsmenn for ny økonomisk

vekst var lensmann og bonde Anders Lysgaard fra Biri. Han la fram et omfattende

grunnlovsforslag om en ny næringspolitikk. Hans forslag om å grunnlovsfeste

bøndenes rett til å foredle sine råvarer til sprit ble ikke vedtatt på Eidsvoll.

ANDERS LYSGAARD FIKK LIKEVEL EN DELVIS SEIER.

I Grunnlovens paragraf 101 heter

det at «Nye og bestandige Indskrænkninger i Næringsfriheden ikke bør tilstedes nogen

for Fremtiden.» Allerede i 1816 fulgte Stortinget opp og vedtok lovendringer som

liberaliserte brennevinsbrenningen. Det ble dermed adgang for selveiende bønder i

landdistriktene å brenne brennevin.

I TIÅRENE SOM FULGTE ØKTE BRENNEVINSPRODUKSJONEN

basert på poteter som var

det billigste og beste råstoff. Brennevinet skapte sosiale problemer, men for norsk

jordbruk var brennevinsproduksjonen en viktig løftestang. Bøndene fikk økte inntekter

og kunne investere i økt matproduksjon. Brennevinsbrenningen var et viktig ledd i et

vellykket nasjonalt program for å øke korn- og potetdyrkingen og for å gjøre landet mer

uavhengig av import.

JORDBRUKSPRODUKSJONEN ØKTE STERKT I ÅRA ETTER 1814.

Økningen var raskere enn

den raskt økende folkemengde og gjorde oss mindre avhengig av import. Samtidig

kunne Norge langt på veg gjøre seg uavhengig av import av brennevin. Den økte

brennevinsproduksjon førte til at det etter hvert ble markedsmessig nødvendig

å foredle brennevinet til produkter med bedre kvalitet og høyere pris. De norske

fatmodnete akevittene Lysholm, Løiten, Opland og Simers ble skapt.

NORSK AKEVITT HAR MANGE FEDRE.

Grunnloven av 1814 og eidsvollsmennenes innsats

er en av de aller viktigste. Derfor må alle akevittvenner utbringe mange og velfortjente

skåler for Grunnloven nå ved 200-årsjubileet.

IKKE MINST SKAL VI SKÅLE FOR EIDSVOLLSMANNNEN ANDERS LYSGAARD FRA BIRI.

INNHOLD

n

1

|

2014

3

En reseptbok

fra Kristiansand

7

Harald Bredrup:

Vi tenker på lang sikt

11

Velkommem til

Ditlevines bord

16

Ny bok om pinnekjøtt

17

Siden sist

18

Arrangementer