AquaVIT nr. 1 - 2022

2 AQUAVIT 1|2022 Utgiver: Norske akevitters venner Aqua vit utkommer fire ganger årlig og går bare til medlemmer av Norske akevitters venner. Redaktør: Sjur Harby Mobil: 488 97 714 E-post: sjur.harby@norsk-akevitt.org Korrekturleser: Kai Kristiansen E-post: kai.kristiansen@gmail.com Design: Merkur Grafisk as Trykk: Merkur Grafisk as Opplag: 7200 trykte eksemplarer Redaksjon avsluttet: 02.03.2022 Forside: Gladkokken www.norsk-akevitt.org President: Elisabeth Gjestland Telefon: 991 66 016 E-post: elisabeth@norsk-akevitt.org Sekretariat: Norske akevitters venner v/Lars Ole Ørjasæter Boks 119 Manglerud, 0612 Oslo Telefon: 23 15 85 00 E-post: post@norsk-akevitt.org ISSN 1894-986X I LØPET AV mine snart to år som president, og også før det, har jeg møtt på mange gründere når jeg har reist rundt i landet i akevittens tjeneste. Det kan være alt fra småskalaprodusenter av ost eller spekemat, til de som tilbyr opplevelser – eller noe helt annet. DE HAR TATT STEGET fra en god idé, til faktisk å realisere drømmen og gjøre levebrød av det. Jeg har ikke prøvd det selv, men jeg vet såpass at det krever pågangsmot og tålmodighet, og kanskje en liten porsjon flaks. I DETTE NUMMERET møter du flere av dem. BLOGGEREN JAN HENRIK SYVERSEN, kjent som «Gladkokken», er en av dem. Han sa opp sin faste jobb, og lever av hobbyen sin med blogg, kokebøker, nettbutikk – og nå egen akevitt. SOM I ET SLAGS HELL i uhell havnet Sjur på reise til Bodø, selv om Salten akevittlags tiårsjubileum ble avlyst. Der reiste han, med lokal president Mona Halsbakk og mannen Per-Christian som reiseledere, rundt til unge mat- og drikkebedrifter i området. Der fikk han høre, skrive og smake. BLANT NORSKE AKEVITTPRODUSENTER er det også mange gründere. Stadig vekk dukker det opp nye små produsenter på radaren. Akkurat som dem Sjur har møtt, bidrar også disse til mangfold. MEN DET ER IKKE LETT å være liten i møte med de store, enten du lager akevitt, ost eller sjokolade. DERFOR VIL JEG at vi skal løfte frem disse ildsjelene, akkurat som vi gjør med de autoriserte serveringsstedene du kan lese om på side 3. Ha et ekstra hjerte for dem, og kanskje velge lokalprodusert og småskala, foran store og kjente produsenter. Dette er folk som bidrar til at mangfoldet i norsk mat- og drikkekultur opprettholdes og utvikles. OG MED VÅRE SNART 8000 MEDLEMMER, kan vi virkelig gjøre en forskjell. PRESIDENTEN HAR ORDET Artikler mottas på norsk. Tekst, bilder og billedtekst skal sendes på e-post til redaktøren: sjur.harby@norsk-akevitt.org . En artikkel må ikke overstige to A4-sider med 12 punkt skrift i 1,5 linjeavstand. Fotografier leveres digitalt i høyeste oppløsning (eventuelt papirbilder). Navn på fotograf skal medfølge, og rettigheter må være avklart. Andre illustrasjoner etter avtale. Datoer for innlevering av stoff i 2022: 2: 22. april | 3: 2. september | 4: 28. oktober Forfatterinstruks FOTO: MARIELL MIDTBØ BØYUM De som vil litt ekstra Medlem av ELISABETH GJESTLAND president NO - 1430 S V A N E M E R K E T

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy