AquaVIT nr. 1 - 2022
4 AQUAVIT 1|2022 Klokken er akkurat 12:00 når jeg ringer på døren hans. Jeg spør to nabogutter for sikkerhets skyld om adressen stemmer med huset. – Gladkokken? Jeg nikker. – Der, svarer de i kor og peker. Drabantbyen Han er i døren sekundet etter at jeg har trykt på ringeknappen. Et rødt rekkehus på Lambertseter, det som er Norges første drabantby og en kjent ramme for filmer som Støv på hjernen (1959) og Sønner av Norge (1962). – Rekkehuset er bitte litt yngre, sier han, – fra 1957, men selv er jeg oppvokst på Manglerud. Manglerud er bare noen holdeplasser unna og som bydel i Oslo betraktet, omtrent jevngammel med Lambertseter. En glad kokk Jan Henrik Syversen, det er det som er døpenavnet hans, men «Gladkokken» klinger nok mer kjent for deg. Eller, bare for å ta den helt ut, de siste tre årene har han vært folkeregistrert som Jan Henrik Gladkokken Syversen. Uansett en røslig kar, et vår tids mannlige motstykke til Henriette Schønberg Erken og Ingrid Espelid Hovig. Hvorfor jeg sier det? Fordi de huskes for sin enestående formidlingsevne. Slik Ingrid Espelid Hovig samlet nasjonen foran fjernsynet på 1970-tallet, slik lokker Jan Henrik dagens matinteresserte til grytene på mobilen. Kanskje først og fremst der. Og hold deg fast, én million sidevisninger kan han skilte med. Hver måned. Jan Henrik er blitt en viktig mann i norske husholdninger. Det har tatt ham seks år å komme dit. Turen til København Egentlig jobbet han i energibransjen. Visst hadde han en interesse for mat, men slett ingen fagutdannelse. Tar vi kortversjonen, handler den om en som alltid har likt seg på kjøkkenet. Men det var først etter at han deltok i et matprogram sammen med Norges beste hobbykokker at han leste skriften på veggen. Det høres ut som religiøs oppvåkning når han forteller om de 14 dagene med tv-opptak i København. Han, en veletablert familiefar på 38 år, kom euforisk hjem igjen og gjorde et veivalg. Staket ut en ny kurs i livet og fulgte kallet. Kanskje er det allerede her vi finner frøet til suksessen hans. Vi snakker ikke om en alminnelig interesse, men en lidenskap. Et engasjement, om kreativitet og tilstedeværelse. Jeg kjenner igjen gründeren i ham. Dette var forutbestemt og måtte skje. Han trengte bare et lite puff for selv å skjønne det. Bloggeren Likevel, hvorfor lykkes han? Matbloggere finnes i hopetall. Så hvorfor akkurat han? Jeg begynner å nøste. Det startet i det små, selvfølgelig gjorde det det. Lenge hadde det gått gjetord om matlagningen hans. På fritiden påtok han seg kokke oppdrag hjemme hos folk, men etter København begynte han også legge ut oppskrifter og bilder av maten på nettet under signaturen «Gladkokken». Medvind Så kom responsen, fine tilbakemeldinger som gjødslet selvtilliten og stimulerte til flere innlegg og bedre bilder. Han studerte INTERVJUET BLOGGEREN – Marmorveien? Hun rister på hodet. Selv bor hun i Feltspatveien, men før det i Kvartsveien. 40 år på Lambertseter er det blitt, men Marmorveien? Jeg haster videre. TEKST OG FOTO: SJUR HARBY MED EGEN AKEVITT
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy