

10
AQUAVIT
2|2015
1: RABARBRADRIKK
Sommerdrikk med rabarbra.
Brukes rabarbra med mye rødt
på stilkene, blir drikken friskt
signalrød.
1 ½ kg rabarbra
4 liter vann
ca. 250 g sukker
saft av to lime
evt. noen mynteblader
isbiter
1.
Bruk fine, sprø stilker, helst
røde. Ikke skrell dem.
2.
Del dem i små biter og
la dem trekke i kokende
vann til de er møre, men
ikke istykkerkokte. Sil
dem gjennom et tynt, rent
oppvaskhåndkle/bærklede.
3.
Ha sukkeret i den varme
saften og rør til det er helt
oppløst. Tilsett saft av lime.
Avkjøl den.
4.
Bland saften etter smak
med vann eller farris og ha
i knuste isbiter og gjerne
finhakkete mynteblader som
er gnidd med litt sukker for
å få frem smaken. Pynt med
friske mynteblader.
Tips:
Saften har kort
holdbarhet, frys det som
ikke brukes i løpet av et par
dager i juicekartonger eller
plastbokser.
2: RABARBRAMUFFINS
Muffins i krus med rabarbra.
Disse baker du lett. Det blir
fem–seks store krusmuffins,
ca. ti vanlige muffins i former.
Frisk og sommerlig – litt
melisglasur kan også bres på
toppen.
100 g smeltet smør
1 ½ dl sukker
2 egg
4 ss yoghurt
2 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
150 g rabarbra
bakepapir
Steking:
I ovn ved 200 grader
i 35 minutter for kopper, ca 20
minutter for muffinsformer
1:
Bland smør, sukker, egg og
yoghurt godt sammen. Sikt
i alt det tørre og vend det
forsiktig inn i deigen. Ha i
renset, finskåret rabarbra.
2:
Del et flak bakepapir i fire
til små kvadrater. Press et i
hver kopp. Tilsett deigen med
to skjeer, ta med én og skyv
deigen nedi koppen med den
andre.
3:
Stek på nederste rille, til de
har fått en lys farge og er så
vidt gjennomstekte. Prøv med
en tynn pinne.
3: MARENGSREDER
6 porsjoner
Marengsreder med rabarbra.
En deilig dessert, hvor søt
marengs møter en syrlig
frisk rabarbrakompott.
Marengsene kan lages i god
tid. Tilbehør kan være stiv
pisket krem med litt sukker og
vaniljesukker, om man ønsker.
Marengs:
2 eggehviter
125 g sukker
1 ts sitronsaft eller eddik
evt. noen grovhakkede
mandler
bakepapir
1.
Visp eggehvitene stive,
ha i sitron eller eddik, tilsett
sukkeret i flere omganger og
visp godt mellom hver gang.
Pisk marengsmassen lenge til
den er blank og seig.
2.
Form seks marengser
som er én centimeter tykke
og runde og ca. tolv cm i
diameter på et bakepapir.
Sprøyt en kant oppå dem
alle, så de danner «reder».
Dryss eventuelt grovhakkede
mandler på kantene.
3.
Stek dem ved 100 grader i
15 minutter, deretter ved 90
grader til de er tørre og sprø
etter ca. én time.
Kompott:
½ kg rabarbra
saft av ½ sitron
100 g sukker
1 ss potetmel
Rens bort det ytterste laget på
grove stilker, fjern stilkfestet,
del rabarbraene i én cm
lange biter og ha dem i en
ildfast form. Bland sukker
og potetmel godt og dryss
blandingen over. Dekk med
folie og stek formen ved 225
grader i 25-30 minutter. Rør
om etter halvgått tid. Avkjøl
blandingen.
Ved servering:
Fyll kompotten i marengs
skallene rett før servering.
Ha eventuelt pisket krem til.
n
MAT- OG AKEVITT
VELG AKEVITT:
– Hm, dette har jeg ingen
erfaring med. Rabarbra og
akevitt, hva skal jeg foreslå,
sier Ivan Abrahamsen hos
Arcus. – Skulle jeg valgt
akevitt til dette ville jeg ha
prøvd meg med en Gammel
Opland EDEL Muskatell
til Marengsreder og Gilde
Maquavit til Rabarbramuffins.
n
1.
2. 3.