Background Image
Previous Page  10 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 20 Next Page
Page Background

10

AQUAVIT

2|2015

1: RABARBRADRIKK

Sommerdrikk med rabarbra.

Brukes rabarbra med mye rødt

på stilkene, blir drikken friskt

signalrød.

1 ½ kg rabarbra

4 liter vann

ca. 250 g sukker

saft av to lime

evt. noen mynteblader

isbiter

1.

Bruk fine, sprø stilker, helst

røde. Ikke skrell dem.

2.

Del dem i små biter og

la dem trekke i kokende

vann til de er møre, men

ikke istykkerkokte. Sil

dem gjennom et tynt, rent

oppvaskhåndkle/bærklede.

3.

Ha sukkeret i den varme

saften og rør til det er helt

oppløst. Tilsett saft av lime.

Avkjøl den.

4.

Bland saften etter smak

med vann eller farris og ha

i knuste isbiter og gjerne

finhakkete mynteblader som

er gnidd med litt sukker for

å få frem smaken. Pynt med

friske mynteblader.

Tips:

Saften har kort

holdbarhet, frys det som

ikke brukes i løpet av et par

dager i juicekartonger eller

plastbokser.

2: RABARBRAMUFFINS

Muffins i krus med rabarbra.

Disse baker du lett. Det blir

fem–seks store krusmuffins,

ca. ti vanlige muffins i former.

Frisk og sommerlig – litt

melisglasur kan også bres på

toppen.

100 g smeltet smør

1 ½ dl sukker

2 egg

4 ss yoghurt

2 ½ dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

150 g rabarbra

bakepapir

Steking:

I ovn ved 200 grader

i 35 minutter for kopper, ca 20

minutter for muffinsformer

1:

Bland smør, sukker, egg og

yoghurt godt sammen. Sikt

i alt det tørre og vend det

forsiktig inn i deigen. Ha i

renset, finskåret rabarbra.

2:

Del et flak bakepapir i fire

til små kvadrater. Press et i

hver kopp. Tilsett deigen med

to skjeer, ta med én og skyv

deigen nedi koppen med den

andre.

3:

Stek på nederste rille, til de

har fått en lys farge og er så

vidt gjennomstekte. Prøv med

en tynn pinne.

3: MARENGSREDER

6 porsjoner

Marengsreder med rabarbra.

En deilig dessert, hvor søt

marengs møter en syrlig­

frisk rabarbrakompott.

Marengsene kan lages i god

tid. Tilbehør kan være stiv­

pisket krem med litt sukker og

vaniljesukker, om man ønsker.

Marengs:

2 eggehviter

125 g sukker

1 ts sitronsaft eller eddik

evt. noen grovhakkede

mandler

bakepapir

1.

Visp eggehvitene stive,

ha i sitron eller eddik, tilsett

sukkeret i flere omganger og

visp godt mellom hver gang.

Pisk marengsmassen lenge til

den er blank og seig.

2.

Form seks marengser

som er én centimeter tykke

og runde og ca. tolv cm i

diameter på et bakepapir.

Sprøyt en kant oppå dem

alle, så de danner «reder».

Dryss eventuelt grovhakkede

mandler på kantene.

3.

Stek dem ved 100 grader i

15 minutter, deretter ved 90

grader til de er tørre og sprø

etter ca. én time.

Kompott:

½ kg rabarbra

saft av ½ sitron

100 g sukker

1 ss potetmel

Rens bort det ytterste laget på

grove stilker, fjern stilkfestet,

del rabarbraene i én cm

lange biter og ha dem i en

ildfast form. Bland sukker

og potetmel godt og dryss

blandingen over. Dekk med

folie og stek formen ved 225

grader i 25-30 minutter. Rør

om etter halvgått tid. Avkjøl

blandingen.

Ved servering:

Fyll kompotten i marengs­

skallene rett før servering.

Ha eventuelt pisket krem til.

n

MAT- OG AKEVITT

VELG AKEVITT:

– Hm, dette har jeg ingen

erfaring med. Rabarbra og

akevitt, hva skal jeg foreslå,

sier Ivan Abrahamsen hos

Arcus. – Skulle jeg valgt

akevitt til dette ville jeg ha

prøvd meg med en Gammel

Opland EDEL Muskatell

til Marengsreder og Gilde

Maquavit til Rabarbramuffins.

n

1.

2. 3.