Background Image
Previous Page  12 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 20 Next Page
Page Background

12

AQUAVIT

2|2015

Akevitt Spesial

Akevitt Spesial er en akevitt som vant en

såkalt tender på Vinmonopolet, der

ønsket fra Vinmonopolet var å få en rime-

lig og «passe god» akevitt. Akevitten er

ikke fatmodnet, og hovedkrydderet er

karve. Akevitt Spesial er en relativt enkel

akevitt som egner seg til silderetter,

der en ønsker et rent krydderbilde, og

akevitten passer også godt til drink­

miksing. Bak etiketten vises Stetind,

Norges nasjonalfjell i Tysfjord, og det

ryktes fra produsent at det kan bli andre

landemerker på senere tapninger av

samme akevitt.

....................................

Varenummer 1987101

Basisutvalg

40 volumprosent.

70 cl

Produsent: Arcus

.............................

Atlungstad Aquavit

med Mandelpotet

Dette er en oppfølger av Atlungstad

Aquavit av Mandelpotet, der

innholdet var basert på 100 prosent

mandelpotetsprit. Denne utgaven har noe

mindre mandelpotetsprit i blandingen,

men til gjengjeld er mandelpotetspriten

av eldre årgang med fire ekstra år på fat,

til sammen ni år. Dette gir en klassisk

akevitt, tuftet på norske tradisjoner

med litt mindre fuselkarakter (høyere

alkoholer er mer i bakgrunnen) enn

den forrige som blant annet passer til

kraftig mat som rakfisk og annen norsk

tradisjonskost. Akevitten er tappet på

Atlungstad, og det ligger fortsatt en del

fat med mandelpotetsprit til ytterligere

modning på brenneriet sør for Hamar.

Alkoholinnholdet er 41,5 volumprosent,

og akevitten har samme varenummer

som den forrige utgaven.

.....................................

Varenummer 5754801

Bestillingsutvalg

41,5 volumprosent

70 cl

Produsent: Arcus

............................

Atlungstad Taffel Aquavit

Dette er en akevitt med et komplekst

krydderbilde og et aromabilde som klart

knytter akevitten til Atlungstad brenneri.

Karve er – som vanlig i taffelakevitter –

hovedkrydderet, og det er tilsatt kun

noen gram sukker per liter. Atlungstad

Taffel Aquavit er en klassisk karveakevitt

med gammel stil som, tross en god del

krydder, føles mild på tungen. Akevitten

er ikke fatmodnet, og den er håndtappet

på Atlungstad brenneri. Flasken er grønn,

noe som er den klassiske, gamle fargen på

taffelakevitter. Historisk er grønnfargen

at en tidligere gjenbrukte de samme

flaskene som importert sterkvin kom på.

Alkoholinnholdet er 38 volumprosent.

..........................

Ikke fatmodnet

Varenummer 2094901

Bestillingsutvalg

38 volumprosent

70 cl

Produsent Arcus

............................

Aasgaard Strandakevitt

Det gikk på selvfølelsen løs. Både

Tønsberg og Horten hadde egen akevitt.

Men Åsgårdstrand? Den 5. juni lanseres

nyheten i Munch-parken.

 Ideen ble unnfanget under kamerat­

gjengens pinnekjøttmiddag. I 2013 var

beslutningen et faktum. Det måtte bli

en egen akevitt fra Åsgårdstrand, den

gamle utførselhavnen med det spesielle

lyset som en gang trakk malere som

Edvard Munch, Christian Krogh og Hans

Heyerdahl hit.

 De, det vil i praksis si Aasgaard

Gilde eller enda mer i praksis, Helge

Rognes, Terje Simonsen, Tom Brunstad

og Øivind Ramde, gikk i samarbeid

med Det Norske Brenneri i Grimstad

om produksjon av en egen akevitt. I

slutten av januar i år var det klart for

den avsluttende prøvesmakingen. Over

hundre entusiaster meldte seg på og

bidro til resultatet. Stig Bareksten fra Det

Norske Brenneri skal ha vært imponert

over entusiasmen som ble lagt for dagen.

Deltakerne kunne velge mellom tre

varianter, og vinnersmaken stakk av

n

NYE AKEVITTER