Background Image
Previous Page  16 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 20 Next Page
Page Background

16

AQUAVIT

2|2015

De fleste er etter hvert kjent med at

Akevittens dag er 13. april. Mange vil

også huske at det hele begynte med at

slottsherren på Bergenhus, Eske Bille, den

13. april 1531 skrev et brev til erkebiskop

Olav Engelbrektsson i Nidaros, hvorved

hr. Bille også sendte en krukke med Aqua

Vitae. Dette er den første kjente, skriftlige

omtale av akevitt, ikke bare i Norge, men

så vidt vites, også i dobbeltmonarkiet

Danmark-Norge.

 Da Bergensakevitten senere så dagens

lys, ble selvfølgelig denne historien

knyttet til produktet. Bergensakevitten er

produsert på de eldste, kjente tradisjoner

i den (dansk-)norske akevittens hjemby.

Ikke alle er kanskje like glad for at

historien dermed måtte skrives om, siden

akevitten i noen århundrer har vært

så solid forankret med edle dråper fra

Hedmark, Oppland og Trøndelagsfylkene!

 Akevittens Dag 2015 ble, som alltid,

skikkelig markert her i Bergen, denne

gangenmed bl.a. besøk fraArcusDanmark;

Lars Kragelund og i tillegg Mette Jensen

fra Hirtshals fiskefestival. For danskene,

som selv ikke har funnet noen bedre

akevittdato enn den fra Eske Billes brev,

kan vel med litt godvilje akseptere at dette

med 13. april er en slags felles dansk-norsk

affære. Det skjedde jo i dobbeltmonarkiets

glansdager, slottsherren var dansk og

brevet ble skrevet i Norge. Hvor akevitten

kom fra, får vi aldri vite. Den kan ha vært

dansk, tysk, hollandsk, skotsk eller enda

til norsk?

 Feiringen 13. april i år startet med et

guidet besøk i Rosenkrantztårnet for

våre gjester. Det var der det hele startet

for 484 år siden, ved at slottsherren

nettopp satt i tårnet og skrev det berømte

brevet. Etterpå fortsatte guidingen til

de godt bevarte ruinene etter den første

Raadstuen i Bergen. Den skriver seg fra

slutten av 1200-tallet, og vi vet at det

i tillegg til en rådstue i annen etasje,

også var en vinstue i første etasje med

skjenking under oppsyn av Byrådet, og der

Byrådet allerede for mer enn 700 år siden

visste å skattlegge vinskjenking.

 I tillegg var det praktisk nok et par

fangehull i bygningen, og dette var fange­

hull i ordets rette betydning, ettersom

adkomsten var nettopp gjennom et hull i

gulvet.

 Men la oss ikke glemme akevitten. Kl.

13.00 den 13. april var det klart for faglig

påfyll omkring mat og drikke. Denne

gangen var vi samlet i Norsk Sjømatsenters

trivelige lokaler i Fisketorgets annen

etasje. For en forsamling, hvor vi nok

kunne ønsket flere fra restauratørsiden,

holdt Halvor Heuch et innlegg, slik som

bare han kan: Et engasjert miniforedrag

om attributtene til ulike akevitter, også de

danske. Denne gangen med akevitter som

egner seg som utfyllende følge attåt sild.

Og selvfølgelig fikk også ølet sin omtale,

men på Akevittens Dag sto akevitten i

sentrum, ikke minst Bergensakevitten,

som i sin tid ble rekonstruert nettopp

med sikte på å være tilpasset god sild. For

en mann som Halvor Heuch er det, om

noen skulle sveve i villfarelse, ikke tilfeldig

hvilken sildekvalitet som serveres - like

13. APRIL:MARKERINGAV

AKEVITTENSDAG

I BERGEN

FOTO:

HALVOR HEUCH