16
AQUAVIT
2|2015
De fleste er etter hvert kjent med at
Akevittens dag er 13. april. Mange vil
også huske at det hele begynte med at
slottsherren på Bergenhus, Eske Bille, den
13. april 1531 skrev et brev til erkebiskop
Olav Engelbrektsson i Nidaros, hvorved
hr. Bille også sendte en krukke med Aqua
Vitae. Dette er den første kjente, skriftlige
omtale av akevitt, ikke bare i Norge, men
så vidt vites, også i dobbeltmonarkiet
Danmark-Norge.
Da Bergensakevitten senere så dagens
lys, ble selvfølgelig denne historien
knyttet til produktet. Bergensakevitten er
produsert på de eldste, kjente tradisjoner
i den (dansk-)norske akevittens hjemby.
Ikke alle er kanskje like glad for at
historien dermed måtte skrives om, siden
akevitten i noen århundrer har vært
så solid forankret med edle dråper fra
Hedmark, Oppland og Trøndelagsfylkene!
Akevittens Dag 2015 ble, som alltid,
skikkelig markert her i Bergen, denne
gangenmed bl.a. besøk fraArcusDanmark;
Lars Kragelund og i tillegg Mette Jensen
fra Hirtshals fiskefestival. For danskene,
som selv ikke har funnet noen bedre
akevittdato enn den fra Eske Billes brev,
kan vel med litt godvilje akseptere at dette
med 13. april er en slags felles dansk-norsk
affære. Det skjedde jo i dobbeltmonarkiets
glansdager, slottsherren var dansk og
brevet ble skrevet i Norge. Hvor akevitten
kom fra, får vi aldri vite. Den kan ha vært
dansk, tysk, hollandsk, skotsk eller enda
til norsk?
Feiringen 13. april i år startet med et
guidet besøk i Rosenkrantztårnet for
våre gjester. Det var der det hele startet
for 484 år siden, ved at slottsherren
nettopp satt i tårnet og skrev det berømte
brevet. Etterpå fortsatte guidingen til
de godt bevarte ruinene etter den første
Raadstuen i Bergen. Den skriver seg fra
slutten av 1200-tallet, og vi vet at det
i tillegg til en rådstue i annen etasje,
også var en vinstue i første etasje med
skjenking under oppsyn av Byrådet, og der
Byrådet allerede for mer enn 700 år siden
visste å skattlegge vinskjenking.
I tillegg var det praktisk nok et par
fangehull i bygningen, og dette var fange
hull i ordets rette betydning, ettersom
adkomsten var nettopp gjennom et hull i
gulvet.
Men la oss ikke glemme akevitten. Kl.
13.00 den 13. april var det klart for faglig
påfyll omkring mat og drikke. Denne
gangen var vi samlet i Norsk Sjømatsenters
trivelige lokaler i Fisketorgets annen
etasje. For en forsamling, hvor vi nok
kunne ønsket flere fra restauratørsiden,
holdt Halvor Heuch et innlegg, slik som
bare han kan: Et engasjert miniforedrag
om attributtene til ulike akevitter, også de
danske. Denne gangen med akevitter som
egner seg som utfyllende følge attåt sild.
Og selvfølgelig fikk også ølet sin omtale,
men på Akevittens Dag sto akevitten i
sentrum, ikke minst Bergensakevitten,
som i sin tid ble rekonstruert nettopp
med sikte på å være tilpasset god sild. For
en mann som Halvor Heuch er det, om
noen skulle sveve i villfarelse, ikke tilfeldig
hvilken sildekvalitet som serveres - like
13. APRIL:MARKERINGAV
AKEVITTENSDAG
I BERGEN
FOTO:
HALVOR HEUCH