Background Image
Previous Page  18 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 20 Next Page
Page Background

18

AQUAVIT

2|2015

Norske Akevitters Venners region Circum­

ferensens Aquavitforening ble etablert 3.

mars 2015. Foreningen er en etterfølger til

NAV

Bergstaden og skal dekke Nord-Øster-

dal og Rørosregionen.

 Anne Ragnhild Thomlevold Rønning

er inntil videre valgt som president. Med

NAV

s president, Per Harald Grue, til stede

ble det konstatert at Norske Akevitters

Venner nå skal få en slagkraftig forening

i Norges sterkeste matregion.

Rørosverket

Circumferensens Aquavitforening skal

dekke kommunene Alvdal, Folldal, Ren-

dalen, Engerdal, Tynset, Tolga og Os i

Hedmark. Videre skal foreningen ha med

kommunene Røros, Holtålen og Tydal i

Sør-Trøndelag. Med navnet Circumfer-

ensens Aquavitforening trekkes linjene

tilbake til etableringen av Rørosverket i

1646. – I snart 400 år har Nord-Østerdal

og Røros-regionen vært én av de mest sær-

pregede i norsk mat- og drikkekultur, sier

NAV

s president Per Harald Grue. – I dag

er den gamle circumferensen én av Norges

sterkeste matregioner, der det også skjer

mye nytt og spennende i utvikling av nye

norske akevitter og norsk øl. Jeg håper og

tror at Circumferensens Aquavitforening

vil bli én av

NAV

s største og sterkeste

regioner, sier Per Harald Grue.

Gleder seg

– Jeg gleder meg til å starte Circum­

ferensens Aquavitforening, sier interim-

presidenten Anne Ragnhild Thomlevold

Rønning fra Tynset. – I interimstyret har

vi med aktive og profilerte mat- og akevitt-

venner fra hele regionen. Vår oppgave

blir å løfte fram, profilere og oppleve

mat- og drikkekulturen i Nord-Østerdal

og Røros-regionen. Hovedoppgaven nå er

å verve medlemmer og komme i gang med

et program som medlemmene setter pris

på. Vi vil også verve medlemmer blant

dem som har hytte i regionen.

 Til høsten blir det et større arrange-

ment, der foreningen formelt vil bli stiftet.

n

Salten akevittlags vårtur ble i år lagt til vakre Tranøy fyr i

Hamarøy kommune. Tranøy fyr ble første gang tent i 1864,

er bevart slik det står etter siste modernisering for 75 år

siden og er i sannhet én av Nordlands kulturskatter. Denne

velbevarte perlen ligger der havet møter himmelen, der

Lofotveggen med sine spisse tagger og Hamarøys fjell stiger

opp av havet. Opprinnelig var Tranøy fyr et helt lite samfunn

med arbeidsplass til fire, heimen til familie og barn, fjøs

til husdyra og om sommeren 300 ærfuglreir. I 1993 ble det

åpnet for turisme med muligheter for overnatting i husene

og en kafé i båtnaustet. Her, i sjøluft blandet med lukten av

tang og tare, kan du ta inn fortida, fyrets atmosfære og nyte

nuet i en velsignet frihet blant fredede fugler og solen som

ofte danser over Lofotveggen etter midnatt sommerstid.

 Hit dro Salten akevittlag med venner for å møte den

nordnorske sommer med god mat og tilhørende akevitter,

og med overnatting slik fyrvokteren og hans folk gjorde

i gamle dager. På menyen står saltet og røkt hvalskinke,

grillet tørrfisk med hjemmelaget gulrotstuing, bacon og

kokte poteter og vår meget populære dessert som er fyrets

fristelse, den absolutt mest valgte festmeny.

Se også

tranoyfyr.no

n

3.MARS: CIRCUMFERENSENSAQUAVITFORENINGETABLERT

INTERIMSTYRE

På møtet på Røros hotell ble

følgende interimstyre valgt:

President:

Anne Ragnhild

Thomlevold Rønning, Tynset

Visepresident:

Ola Rye, Tolga

Prelat:

Mikael Forselius, Røros

Skriver:

Berit Sjaavik, Tynset

Seremonimester:

Jan Håvard

Refsethås, Holtålen

n

9.–10.MAI:

SALTENAKEVITTLAGMØTTE

SOMMERENPÅTRANØY FYR