Background Image
Previous Page  4 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 20 Next Page
Page Background

4

AQUAVIT

2|2015

TIDFORKURS

De kom fra alle kanter, de autoriserte

spisestedene som lørdag 25. april

benket seg rundt bordet hos Arcus

på Gjelleråsen. Det handlet om

akevitt og ommat. Om å kombinere

tradisjonelt og nyskapende. Om

å leke seg med akevittens mange

smaker og muligheter.

TEKST OG FOTO: SJUR HARBY

– Dere er spydspissen, sa president Per

Harald Grue i sitt innledende foredrag

om akevittens mangfoldige historie. Han

mente at Vinmonopolet var 400-års­

natten i norsk akevitthistorie, mens vi i

dag opplever noe som likner en gullalder,

en renessanse, der nye akevitter ser

dagens lys, hvor norske råvarer og norske

tradisjoneretter igjen er i skuddet, og hvor

prestisjetunge restauranter, som Vaag-

hals i Oslos nye bydel Bjørvika, fokuserer

på norsk mat- og drikkekultur. Han

ramset opp de gode tegnene: utvalget,

juleakevitten, Atlungstad Brenneri, nye

produsenter, det norske ølet, interessen

blant yngre mennesker, varemerke­

beskyttelsen og

NAV

s stadig voksende

medlemsmasse.

Antallet

autoriserte

restauranter peker samme veien. Oppover.

Mat og drikke

Halvor Heuch nyanserte inntrykket av

Vinmonopolets periode som en sammen­

hengende mørketid. Den manglende

interessen den gang berget trolig den

tradisjonelle akevitten med norske

poteter og fatmodningen. Det skjedde

ikke så mye, hverken på godt eller vondt.

Der Grue forsiktig hadde berørt kombina­

sjonen med tradisjonsmaten, gikk Heuch

i dybden. Det var boknatorsk og rake­

fisk, smalahove og lammeskanke, bøkling

og kryddersild. – Lag en kveld, der dere

serverer snåle ting, oppfordret han. –

Overrask gjestene, vis at uvante kombina­

sjoner pirrer ganen. Og glem ikke ølet.

Norsk øl

Det dannet overgangen til Sigrid Skistad,

som nettopp fokuserte på hvordan en

skal velge riktig øl til akevitt og mat.

Oppblomstringen av nisjeøl har skapt et

n

MAT- OG DRIKKEKULTUR