Background Image
Previous Page  8 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 20 Next Page
Page Background

8

AQUAVIT

2|2015

n

MAT- OG DRIKKEKULTUR

Jørnsberg er en halvfast ost, lagret i seks

måneder, med en litt søtlig smak. – Hva

tror dere om et mer humlepreget øl til

denne? Han trekker opp en flaske Nøisom

Cascadian

APA

(American Pale Ale), et litt

fruktig øl. – Se på den fargen, sier Steinar

Lauritsen. Haalien lar ølet vandre rundt

i munnen. – Hm, jeg synes dette ølet

dreper osten. Jeg tror Selbu Blå kler ølet

bedre. Haalien putter en bit i munnen og

er enig med seg selv. Absolutt, utbryter

han. Dette fungerer bedre. Schøning Lie

er enig og foreslår cheèvreosten som følge

til Cascadian

APA

. – Et tyngre øl hadde

nok fungert godt til Selbu Blå, supplerer

Hansen-Barry og skjenker en Bearderd

Porter fra Nøisom i glasset og legger innpå

en ny ostebit. Mmm, langt bedre.

Havrestout fra Nøgne Ø

– Hva med en Svart Hav fra Kinn til Selbu

Blå? spør Eivind Haalien. Et mørkt øl i

engelsk stil. Kraftig på smak, men likevel

mykt. Han drikker, men kommenterer

ikke smaken ytterligere. I stedet skjenkes

det Havrestout fra Nøgne Ø i glassene.

Dette fungerer bra sammen, mumler

Schøning Lie. Ølet dreper ikke osten, men

kanskje osten tar litt av ølet? Spørsmålet

blir hengende et øyeblikk, før han

konkluderer selv. – Dette er den beste

kombinasjonen hittil. Steinar Lauritsen

følger Haaliens forslag og prøver Svart

Hav, han også. – Jeg synes dette fungerte

aller best, sier han. Hva med Austmann

Amber? Prøv den til en Bufar. Jeg vil si

det er vinneren i dag, så langt. Sødmen i

denne typen øl er en fin kombinasjon til

det salte i bufarosten.

Litt fikensyltetøy

Det nærmer seg slutten. – La oss prøve et

bittert øl mot en ost som Fjelldronning fra

Avdem gårdsysteri på Lesja og Jørnsberg

fra Ostegården i Fana. La oss teste dem

mot en Nøgne Ø Bitter. De andre nikker

og tar imot et stykke Fjelldronning. –

Osten er fet og kleber seg til ganen, sier

Haalien, – men ølet renser opp. Schøning

Lie mener at dette ølet også går godt

sammenmed Jørnsberg. –Men, dere, prøv

et stykke Bufar med litt fikensyltetøy på.

Siri Hansen-Barry skyller ned den siste

biten med en Nøgne Ø Bitter. – Bufar er

en fantastisk ost, og dette fungerte godt

for meg.

Konklusjonene

– Hvordan oppsummerer vi? sier jeg.

Haalien ser på de andre og tar ordet. – Først

og fremst må folk prøve seg frem selv. Smak

er subjektivt. Ost og øl må erfares, og det

er viktig å være oppmerksom på at både

lagring og serveringstemperatur påvirker

opplevelsen. Vi kan godt konkludere med

at Raudberg mot White Dog fra Lervig

fungerte bra her, eller at Kaffeporter fra

Austmann bryggeri i Trondheim passet

overraskende godt til mange av ostene.

Deres American Amber gikk dessuten

veldig bra mot chèvreosten fra Haukeli,

men som jeg nevnte innledningsvis,

begynn i det små. La vinen stå en kveld og

prøv ølet i stedet. Prøv de norske ostene i

stedet for de importerte. Jeg tror det må

være konklusjonen. Resten får folk finne

ut av selv.

n

V:

Det er ingen grunn til å velge utenlandsk. Norsk ost og øl har gjennomgått en revolusjon de siste årene.

H:

Panelet besto av Eivind Haalien, Steinar Lauritsen, Siri Helen Hansen-Barry og Espen Schøning Lie.