

8
AQUAVIT
2|2015
n
MAT- OG DRIKKEKULTUR
Jørnsberg er en halvfast ost, lagret i seks
måneder, med en litt søtlig smak. – Hva
tror dere om et mer humlepreget øl til
denne? Han trekker opp en flaske Nøisom
Cascadian
APA
(American Pale Ale), et litt
fruktig øl. – Se på den fargen, sier Steinar
Lauritsen. Haalien lar ølet vandre rundt
i munnen. – Hm, jeg synes dette ølet
dreper osten. Jeg tror Selbu Blå kler ølet
bedre. Haalien putter en bit i munnen og
er enig med seg selv. Absolutt, utbryter
han. Dette fungerer bedre. Schøning Lie
er enig og foreslår cheèvreosten som følge
til Cascadian
APA
. – Et tyngre øl hadde
nok fungert godt til Selbu Blå, supplerer
Hansen-Barry og skjenker en Bearderd
Porter fra Nøisom i glasset og legger innpå
en ny ostebit. Mmm, langt bedre.
Havrestout fra Nøgne Ø
– Hva med en Svart Hav fra Kinn til Selbu
Blå? spør Eivind Haalien. Et mørkt øl i
engelsk stil. Kraftig på smak, men likevel
mykt. Han drikker, men kommenterer
ikke smaken ytterligere. I stedet skjenkes
det Havrestout fra Nøgne Ø i glassene.
Dette fungerer bra sammen, mumler
Schøning Lie. Ølet dreper ikke osten, men
kanskje osten tar litt av ølet? Spørsmålet
blir hengende et øyeblikk, før han
konkluderer selv. – Dette er den beste
kombinasjonen hittil. Steinar Lauritsen
følger Haaliens forslag og prøver Svart
Hav, han også. – Jeg synes dette fungerte
aller best, sier han. Hva med Austmann
Amber? Prøv den til en Bufar. Jeg vil si
det er vinneren i dag, så langt. Sødmen i
denne typen øl er en fin kombinasjon til
det salte i bufarosten.
Litt fikensyltetøy
Det nærmer seg slutten. – La oss prøve et
bittert øl mot en ost som Fjelldronning fra
Avdem gårdsysteri på Lesja og Jørnsberg
fra Ostegården i Fana. La oss teste dem
mot en Nøgne Ø Bitter. De andre nikker
og tar imot et stykke Fjelldronning. –
Osten er fet og kleber seg til ganen, sier
Haalien, – men ølet renser opp. Schøning
Lie mener at dette ølet også går godt
sammenmed Jørnsberg. –Men, dere, prøv
et stykke Bufar med litt fikensyltetøy på.
Siri Hansen-Barry skyller ned den siste
biten med en Nøgne Ø Bitter. – Bufar er
en fantastisk ost, og dette fungerte godt
for meg.
Konklusjonene
– Hvordan oppsummerer vi? sier jeg.
Haalien ser på de andre og tar ordet. – Først
og fremst må folk prøve seg frem selv. Smak
er subjektivt. Ost og øl må erfares, og det
er viktig å være oppmerksom på at både
lagring og serveringstemperatur påvirker
opplevelsen. Vi kan godt konkludere med
at Raudberg mot White Dog fra Lervig
fungerte bra her, eller at Kaffeporter fra
Austmann bryggeri i Trondheim passet
overraskende godt til mange av ostene.
Deres American Amber gikk dessuten
veldig bra mot chèvreosten fra Haukeli,
men som jeg nevnte innledningsvis,
begynn i det små. La vinen stå en kveld og
prøv ølet i stedet. Prøv de norske ostene i
stedet for de importerte. Jeg tror det må
være konklusjonen. Resten får folk finne
ut av selv.
n
V:
Det er ingen grunn til å velge utenlandsk. Norsk ost og øl har gjennomgått en revolusjon de siste årene.
H:
Panelet besto av Eivind Haalien, Steinar Lauritsen, Siri Helen Hansen-Barry og Espen Schøning Lie.