AquaVIT nr. 2 - 2018

2|2018 AQUAVIT 19 SIDEN SI ST Potetens Velsignelse Vi har fått brev fra en leser som kjenner historien til Potetens Velsignelse:  Det var artig å se Potetens Velsignelse dukke opp igjen i Elisabeths akevittips i forrige nummer. Jeg ser at oppskriften er blitt noe forandret, siden Sankta Sunniva urtelikør dessverre er gått ut av produksjon (svært beklagelig, for den var god og svært anvendelig!).  Så er det en ting til, siden tanken bak «Potetens Velsignelse» var at den skulle ut- konkurrere Irish Coffee på alle serverings- og skjenkesteder som hadde snev av ambisjoner om å tilby et norsk alternativ: Det er viktig at oppskriften følges nøye i detalj for å få en optimal smaksopplevelse! Vårt eget, profilerte glass hadde vi også.  Jeg legger ved litt tekstomopprinnelsen og mer utfyllende om oppskriften. Merk at V'en i Potetens Velsignelse er symbol- sterkt farget i kardinalrødt. Navnet er selv- følgelig en hyllest til det faktum at norsk brennevin er basert på potet.  I 1995vardet endavanskeligereenn i dag å gjøre en salgsinnsats for alkoholholdig drikke, slik at dette initiativet til noe nytt dessverre døde ut etter hvert, men en periode var drikken populær på Fyret, og jeg må sjekke om reklameplakaten vår henger der fremdeles. Dessuten hadde vi en smaksprøve med samtlige restaurant­ ansvarlige på Color Line, og det resulterte nesten i at Potetens Velsignelse kom på menyen i en kampanjeperiode om bord.  Kanskje på tide å blåse liv i Potetens Vel- signelse igjen – vi er jo opptatt av å kunne til- by våre norske alternativer når det gjelder både mat og drikke. Med hilsen Reidar Dieserud, Oppmann Årene går, og i Hedmark ble jubileet markert i slutten av april. TEKST: OLE CHRISTIAN TILSET Norske Akevitters Venner Hedmark feiret fredag 20. april sine 15 år. Stiftelsen skjedde 25. april 2003 på skøytestedet Siste Indre i Hamar. Fiskehandler Kjetil Holen var foreningens første president. Sammen med sin fruMonica driver han i dag også Hamar- stua Spiseri. Det var naturlig å legge feiringen hos dette vertskapet på Domkirkeodden.  Ved ankomst fikk gjestene en akevittsmak fra NAV Hedmarks eget fat som ligger i fatlagret på Atlungstad Brenneri. Et fat med Løiten Linie som ble lagt til lagring i 2011. En lys og elegant akevitt med en røff smak. Destillatør Halvor Heuch presenterte og fortalte historien bak akevitten.  Fiskehandleren og verten presenterte en smakfylt skalldyrbuffet som var lagt direkte på og dekorerte bordene. Det var elegant og velsmakende, ikke minst spennende å spise ‹bordpynten› direkte fra bordet. I drikkepakken var det øl fra Atna Bryggeri –Nakenbad. Akevittene somfulgte skalldyrbuffeten, var Gilde Dill Akevitt, SimmersTaffelogFruLysholm.Initiativtaker og ‹gudmor› til akevitten Fru Lysholmog ikke minststiftelsenavNorskeAkevittersVenner Hedmark, Anne-Lise Mellbye, var selvsagt til stede. Vi fikk historien om hvordan akevitten Fru Lysholm ble til. Anne-Lise ble takket for sine initiativer og ble selvsagt hedret med å skåle i Fru Lysholm.  President i Norske Akevitters Venner, Atle Minothi, avsluttet middagen med en farge­ rik og energisk fortelling om vår akevitt­ historie og ikke minst ambisjonene for Norske Akevitters Venner for fremtiden. Det er ambisjoner for å utvikle foreningen for norsk mat- og drikkekultur – Norske Akevitters Venner.  Alle æresmedlemmer i Norske Akevitters Venner med adresse Hedmark var tilstede. I tillegg til Anne-Lise Mellbye er dette Gotmar Rustadmed forestillingen Akevisitt på Løiten Brenneri, samt Arve Fossum, leder av Atlungstad Brenneris Venner og dugnadsgjengen på Atlungstad Brenneri. Alle tidligere presidenter i NAV Hedmark var óg til stede denne kvelden på Dom­ kirkeodden. n Jubileum i Hedmark

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy