AquaVIT nr. 2 - 2019

2 AQUAVIT 2|2019 Utgiver: Norske Akevitters Venner Aqua vit utkommer fire ganger årlig og går bare til medlemmer av Norske Akevitters Venner. Redaktør: Sjur Harby Mobil: 488 97 714 E-post: sjur.harby@norsk-akevitt.org Språkansvarlig: Tore Rygh E-post: juryg@online.no Design: Tweed Trykk: Merkur Grafisk as Opplag: 6750 trykte eksemplarer Redaksjon avsluttet: 3. juni Forsidefoto: Foto: Jan Dahl / NTB scanpix www.norsk-akevitt.org President: Ingvar Hage Sekretariat: Norske Akevitters Venner v/Lars Ole Ørjasæter Boks 119 Manglerud 0612 Oslo Telefon: 23 15 85 00 E-post: post@norsk-akevitt.org ISSN 1894-986X SOMMER BETYR opplevelser. Late dager, venner, familie, god mat og drikke. Ferie og reiser. I DENNE UTGAVEN av Aqua VIT reiser vi til Blaafarve­ værket for å ta temperaturen på museenes forhold til norsk mat og drikke. Mange har akket seg over bespisningen langs norske veier og ved våre flotte turistattraksjoner. Det serveres hamburger og pølse over en lav sko og i grusom disharmoni med våre flotteste kulturminner. BÅDE VI OG TURISTENE fortjener bedre. Derfor ser vi med glede at stadig flere byr på norsk mat og drikke av høy kvalitet. På Blaafarveværket i Modum (s. 4) får du både rømmegrøt, sild, akevitt og norsk øl. Helheten gjør opplevelsen enda bedre, og vi får samtidig vist frem vår rike mat- og drikkekultur. Vinn-vinn. EN SLIK HELHETSTENKING inspirerer også nye generasjoner til å grave dypere i kulturarven. Se bare hva som skjedde, da vi satte toppbartender og akevittentusiast, Truls Thomsen, fra Pjolter & Punsj i samme rom som museumsvert Stig Roar Olsen på Breidablikk i Stavanger. FRA STØVETE KOKEBØKER og et glødende ungdommelig engasjement dukket det plutselig frem nye og utsøkte punsjer. Med historisk inspirasjon og i moderne drakt. Og med akevitt, selvsagt. Les og bli inspirert på side 14. OG NÅR VI SNAKKER om historiske oppskrifter som får nytt liv; Bygdekvinnelaget fortjener stor heder og takk for sitt arbeid med å samle våre mattradisjoner. Som en Ivar Aasen har de hentet inn oppskrifter fra hele landet og gjort dem tilgjengelige på nettsiden norsktradisjonsmat.no Denne siden bør være obligatorisk neste gang du skal lage noe godt på kjøkkenet. HELT TIL SLUTT vi jeg gjerne takke for tillitten i de tre flotte årene jeg har fått sitte som president i denne fantastiske foreningen. VEIEN GÅR NÅ VIDERE TIL ARCUS , der jeg på fulltid får anledning til å jobbe med verdens beste brennevin. Ny tittel blir ambassadør for norsk akevitt. Fremdeles innen diplomatiet, altså. Vår eminente visepresident, Ingvar Hage, tar fra 1. juni over som president. Vi kunne ikke vært i bedre hender, og jeg håper dere er med meg i en unison skål for vår nye president. SKÅL OG GOD SOMMER – vi ses snart for nye eventyr i akevittens tegn. PRESIDENTEN HAR ORDET Artikler mottas på norsk. Tekst, bilder og billedtekst skal sendes på e-post til redaktøren: sjur.harby@norsk-akevitt.org . En artikkel må ikke overstige to a4-sider med 12 punkt skrift i 1,5 linjeavstand. Fotografier leveres digitalt i høyeste oppløsning (eventuelt papirbilder). Navn på fotograf skal medfølge, og rettigheter må være avklart. Andre illustrasjoner etter avtale. Frist for innlevering av stoff: 2-2019: 3-2019: 6. september | 4-2019: 1. november Forfatterinstruks FOTO:THEA KATHRIN HVEEM NYGAARD En sommer til inspirasjon Medlem av ATLE MINOTHI avtroppende president

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy