AquaVIT nr. 2 - 2021

2|2021 AQUAVIT 27 Norske brennerier, destillerier og frittstående brennevinsprodusenter NYTT SPISERI PÅ ATLUNGSTAD BRENNERI Måneder med mange restriksjoner er benyttet til å gjøre en rekke oppgraderinger på Atlungstad Brenneri. Det er bygget nytt kjøkken og kafeen er oppgradert til spiseri. Menyen er også ny og drikkekartet er utvidet med flere nyheter, kan brenneridirektør Ole Volden-Sandersen og mat- og drikkesjef Tom Vidar Guneriussen fortelle. Mye av det som serveres er også av det kortreiste slaget. Oppgraderingen som er gjort gjennom vinteren, har på Atlungstad en arbeidstittel Atlungstad 2.0, og innebærer en total oppgradering av opplevelsene på Atlungstad. Spiseriet På menyen er fortsatt noen av favorittene fra tidligere, slik som det store rekesmørbrødet og en helt herlig burger. Av nyhetene på menyen er det verdt å nevne en mør og smaksrik entrecote med akevittsmør, brennerimesterpotet full av gode smaker og smaksplanke med flere små retter og smaker, selvsagt velegnet til akevitt. Foruten at Atlungstad Spiseri, som åpnet fredag 23. april i år, kommer det i løpet av året også en visualisering av omvisningen samt flere nye opplevelser som blant annet BlandeLab og DrinkLab. NORSKE BRENNERIER, DESTILLERIER OG FRITTSTÅENDE BRENNEVINSPRODUSENTER Rundt 1830 var det flere hundre brennerier i Norge. I 1957 var antallet åtte, og da produksjonsmonopolet for brennevin ble opphevet i 2005, var det kun fire protetspritbrennerier, et rektifikasjonsanlegg på Hamar og brennevinproduksjon hos Arcus i rest. Samme år som monopolet ble opphevet etablerte Ole Puntervold Agder Brenneri i Grimstad. Innenlands brennevinsproduksjon var tydeligvis interessant for flere, og det hele ballet på seg. I dag teller «brenneri- og destilleri-Norge» over 30 produsenter. Samtidig har vi også fått private selskaper som produserer brennevin og får dette produsert hos de som har eget destilleri. Til nå har det ikke vært utarbeidet noen helhetlig oversikt over hvem disse brenneriene, destilleriene og brennevinsprodusentene er. Dette har Norske akevitters venner nå gjort noe med – som et eget bilag til dette nummeret. Her kan du lese om de forskjellige aktørene, hva de produserer og om det er mulig å komme på besøk. Tekniske data om destillasjonsutstyr og produksjonsvolum er også med – beregnet på dem som er litt mer enn vanlig interessert. Vi går antakelig mot en ny sommer der det blir anbefalt å legge ferien innenlands. Derfor håper vi at heftet også kan bli en interessant reiseguide som både tar deg rundt kysten, til Innlandet og nord for Polarsirkelen. Vi har også tatt med kontaktinformasjon til dem som driver produksjon i eget destilleri. Alle foto: Atlungstad Brenneri

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy