AquaVIT nr. 2 - 2022

2|2022 AQUAVIT 23 Hva smaker det i Brumunddal? Hva forbinder du med Brumunddal i Ringsaker? Jeg må google. Selv om jeg har vokst opp på Hedemarken, er Brumunddal et sted vi kjørte gjennom på vei til andre steder. Men nå kan jeg trygt gjøre en stopp. Rundt det lille torget i Brugata finner du nå både Matfatet med kortreiste matvarer fra regionen, Bakeriet i Brumunddal med kaker og enkle lunsjretter og ikke minst, restauranten Smak. Fra og med dette nummeret er Smak å finne blant Norske Akevitters Venners autoriserte serveringssteder. Det skjedde torsdag 5. mai. Stemning Visst var det stemning. Det sørget ikke minst visesangeren Tor Karseth for. Men lenge før han entret podiet kunne president Else Gunhild Ormaasen fra Norske Akevitters Venner Hedmark ønske de 50 gjestene velkommen til seremonien og den påfølgende middagen. Smak siden 2018 Restaurant Smak Brumunddal åpnet dørene i 2018 og har vel i praksis hatt et godt øye til akevitten siden den gang. Men nå ble det kjærlige forholdet formalisert i det visepresident Lars-Roar Holte fra presidentskapet overrakte det innrammede autorisasjonsdokumentet til innehaveren selv, Emil Haugli. Og den første akevittskålen deretter ble besørget av vår tidligere president, Anne-Lise Mellbye. Også næringssjef Ove Gjesdal fra Ringsaker kommune var blant gratulantene og understreket hvor viktig det er for et sted som Brumunddal å kunne tilby et godt matsted. Ikke bare for deg og meg, men også for dem som inviterer til bords i næringsøyemed. Menyen Maten kom rykende varm ut fra kjøkkenet og ble begeistret kommentert nedover bordene. Akevittgravet hjort, deretter okse ytrefilet med bakte småpoteter, grillet spisskål, grillet bete, kongeøsterssopp og akevittsaus. Til slutt en sjokoladedessert. Alt servert med øl- og akevittfølge. Og til slutt? Ja, da reiste Fridthjof Tokstad Platou fra Ringsaker seg og takket for maten. – Fremragende, sa han. – Tenk at Brumunddal kan vise til noe slikt som dette! Og etter at vi hadde alle hadde gått hjem, antar jeg at Emil Haugli fant frem hammer og spiker og fikk hengt opp sitt nye trofé. 16 nye i Vinmonopol- slippet i mai Akevittkategorien på Vinmonopolet holdt koken med hele 16 nyheter i slippet 4. mai 2022. Her kom Feddie Distillery på Fedje med sin første akevitt, Feddie Ocean Blank Akevitt. Også Berentsens Distillery i Egersund har økt utvalget med Egerö Dill Akevitt. Av mer spesielle akevitter kan vi nevne Anoras Strand Popcorn Aquavit som er tappet i et begrenset opplag på 2.000 flasker. Så gjenstår det å se om Det Norske Brenneri Polkø i 100 år forårsaker, ja, nettopp polkø…eller blir det kanskje den nye kunstnerakevitten fra Atlungstad? Basisutvalget: Lyng Botanical Aquavit (Det Norske Brenneri) Komiteens Gjenforeningsakevitt (Anora (tidl. Arcus) Partiutvalget: Fandens Fiesta Sommerhøytidsakevitt (Det Norske Brenneri) Gilde Sommer Aquavit (Anora (tidl. Arcus)) Bestillingsutvalget: Norges Akevitt Harald Hårfagre (Det Norske Brenneri). Bak denne akevitten står Tor Håland, mannen bak Jærakevittene. Hellstrøm Sommer Premium Batch #1 (Det Norske Brenneri) Det Norske Brenneri Polkø i 100 år (Det Norske Brenneri) Atlungstad Sarpsborg Aquavit (Atlungstad Håndverksdestilleri) Atlungstad Hvaler Sjømat Aquavit (Atlungstad Håndverksdestilleri) Atlungstad Kunstserie Karl Erik Harr (Atlungstad Håndverksdestilleri) Egerö Dill Akevitt (Berentsens Distillery) Saga Oseberg Aquavit (Aurora Spirit Distillery) Fagerland Akevitt 2022 (Inderøy Brenneri) Feddie Ocean Blank Akevitt (Feddie Distillery) Strand Brænderi Popcorn Aquavit (Anora (tidl. Arcus)) Opland Jubileum (Anora (tidl. Arcus)) Rundt 50 akev i t t venner hadde funnet ve i en t i l Smak Brumundda l denne vår kve lden . Lar s -Roar Ho l te ( t i l høy re ) f ra pres i dent ­ skapet over rak te autor i as j onsdokumentet t i l ver ten se l v, Emi l Haug l i .

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy