10
AQUAVIT
3|2009
FRAM FOR NORSK AKEVITT
NORSKE MUSEER ER I STØPESJEEN.
DET HOLDER IKKE LENGER MED
UTSTILLING, KATALOGISERING OG
KONSERVERING. OPPLEVELSE ER DET
NYE NØKKELORDET. PÅ FRAMMUSEET
INKLUDERER DET AKEVITT.
TEKST OG FOTO: SJUR HARBY
Det første som møter deg er Fram. Båten
som fremfor noen knytter Norge til
utforskingen av polarområdene. Etter at
Stortinget hadde bevilget 280 000 kroner,
og en rekke enkeltpersoner hadde gitt sine
bidrag, kunne FridtjofNansen (1861–1930)
i 1891 starte byggingen av Fram. Otto
Sverdrup ble Nansens nære medarbeider i
prosjektet og Colin Archer påtok seg kon
struksjon og bygging. Forbildet var Archers
losskøyter og oppdraget var å bygge en båt
som måtte være liten og lett, samtidig som
den skulle være tilstrekkelig solid for å tåle
skruisens press. Dernest måtte båten ha
en form som gjorde at den ble løftet opp
av isen og ikke presset ned om den frøs
inne. I tillegg skulle den være et levelig opp
holdssted for 13 mann i tre år.
Resultatet ble nok mer omfangsrikt
enn det Nansen opprinnelig hadde plan
lagt. Da siste båtbygger gikk fra borde ved
Archers skipsverft i Rekkevik ved Larvik,
var båten 39 meter lang, 11 meter bred og
den hadde en vekt på ca 400 tonn.
Den 3. juni 1893 satte Fram kursen mot
Polhavet. Med seg hadde den 600 kg sjoko
lade, seks tonn smør og margarin, syv
tonn rugmel, alle typer tørket kjøtt, frukt
og grønnsaker – og selvfølgelig akevitt. I
tillegg pemmikan, Nansens egenkompo
nerte, sikringskost som bestod av 40%
fett, 40% tørket kjøtt og 20% tørket frukt
og gryn. På menyen underveis sto også
ferskt kjøtt, fortrinnsvis av sel. Løiten
Brænderis Destillation i hovedstaden
leverte akevitten til Frams første tur.
Uten Fram ingen Nansen
I alt kom båten til å gjøre tjeneste på
tre polferder i ukjent farvann under ek
streme forhold. Uten Fram, hadde Fridtjof
Nansen, Hjalmar Johansen, RoaldAmund
sen og Otto Sverdrup neppe blitt norske
gutters store helter og forbilder. Uten
Fram ville vi ikke hatt det vitenskapelige
materialet som plasserte Norge fremst
i polarforskningen. Uten Fram hadde
vi trolig heller ikke hatt noen Nansen-
akevitt som museet i dag kan servere sine
gjester. Nansen og Fram er uløselig knyt
tet til hverandre. Og i dag vekker Nansen
Aquavit fornyet interesse for fredspris
vinneren, samtidig som polarforskeren gir
akevitten drahjelp. Ifølge Henrik Holst i
Eurowine skal Nansen Aquavit 1888 gi as
sosiasjoner til den unge Fridtjof Nansen,
den mannen som 26 år gammel gikk over
Grønlandsisen. – Derfor er den litt røff
i smaken, sier Holst. Nansen Aquavit
derimot er inspirert av den mer modne
Nansen, han som organiserte og gjennom
førte polferden med Fram. Smaken her er
litt mer utviklet, rund og elegant.
Middager ombord
Nærmere 300 000 besøkende finner årlig
veien til Frammuseet på Bygdøy i Oslo.
Av disse er om lag 1200 gjester på museets
spesialarrangementer. Det organiseres mid
dager på dekk og nede i skipet der menyen
er inspirert av Nansens polferder og hvor
kokken, Tommy Østhagen, blant annet
henter råvarer fra arktiske strøk. Akevitten
serveres i emaljerte krus kopiert etter origi
nalene på båten. Pemmikan serveres, men
smaker når sant skal sies, ingen ting.
Interessen for arrangementene er stor
og stadig stigende, sier Charlotte Wester
eng Syversen ved Frammuseet. – Folk
er ikke vant å komme så tett på historien
som det vi tillater her. Du sitter i de
samme omgivelser som Nansen selv og
kan når som helst kikke inn i byssa eller en
av kahyttene. Vi tar også med gjestene inn
i de delene av Fram som ellers er lukket for
publikum. Folk er henrykt. Ikke minst på
utenlandske gjester gjør dette inntrykk.
Det er som å se kongen på trikken.
Selvfølgelig er næringslivet en hyppig
gjest her. – Firmaer med en bevissthet
rundt historie, kulturarv og profilering
kommer hit, sier Westereng Syversen.
– Nansen og Amundsen er verdenshistorie
og norsk nasjonal identitet. At vi kan ser
vere en akevitt som gir en smak av det
vi ellers formidler her, gjør opplevelsene
rikere for våre gjester og morsommere
for oss. Det kruset du holder i hånden, ser
du også i utstillingen. Det handler om for
midling og opplevelse av noe unikt. Kruset
får gjestene med seg hjem som en gave et
ter at akevitten er drukket ferdig.
Stor attraksjon
Fram kom hjem fra Buenos Aires i 1914 og
1:
2: