Background Image
Previous Page  10 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 20 Next Page
Page Background

10

AQUAVIT

3|2009

FRAM FOR NORSK AKEVITT

NORSKE MUSEER ER I STØPESJEEN.

DET HOLDER IKKE LENGER MED

UTSTILLING, KATALOGISERING OG

KONSERVERING. OPPLEVELSE ER DET

NYE NØKKELORDET. PÅ FRAMMUSEET

INKLUDERER DET AKEVITT.

TEKST OG FOTO: SJUR HARBY

Det første som møter deg er Fram. Båten

som fremfor noen knytter Norge til

utforskingen av polarområdene. Etter at

Stortinget hadde bevilget 280 000 kroner,

og en rekke enkeltpersoner hadde gitt sine

bidrag, kunne FridtjofNansen (1861–1930)

i 1891 starte byggingen av Fram. Otto

Sverdrup ble Nansens nære medarbeider i

prosjektet og Colin Archer påtok seg kon­

struksjon og bygging. Forbildet var Archers

losskøyter og oppdraget var å bygge en båt

som måtte være liten og lett, samtidig som

den skulle være tilstrekkelig solid for å tåle

skruisens press. Dernest måtte båten ha

en form som gjorde at den ble løftet opp

av isen og ikke presset ned om den frøs

inne. I tillegg skulle den være et levelig opp­

holdssted for 13 mann i tre år.

 Resultatet ble nok mer omfangsrikt

enn det Nansen opprinnelig hadde plan­

lagt. Da siste båtbygger gikk fra borde ved

Archers skipsverft i Rekkevik ved Larvik,

var båten 39 meter lang, 11 meter bred og

den hadde en vekt på ca 400 tonn.

 Den 3. juni 1893 satte Fram kursen mot

Polhavet. Med seg hadde den 600 kg sjoko­

lade, seks tonn smør og margarin, syv

tonn rugmel, alle typer tørket kjøtt, frukt

og grønnsaker – og selvfølgelig akevitt. I

tillegg pemmikan, Nansens egenkompo­

nerte, sikringskost som bestod av 40%

fett, 40% tørket kjøtt og 20% tørket frukt

og gryn. På menyen underveis sto også

ferskt kjøtt, fortrinnsvis av sel. Løiten

Brænderis Destillation i hovedstaden

leverte akevitten til Frams første tur.

Uten Fram ingen Nansen

I alt kom båten til å gjøre tjeneste på

tre polferder i ukjent farvann under ek­

streme forhold. Uten Fram, hadde Fridtjof

Nansen, Hjalmar Johansen, RoaldAmund­

sen og Otto Sverdrup neppe blitt norske

gutters store helter og forbilder. Uten

Fram ville vi ikke hatt det vitenskapelige

materialet som plasserte Norge fremst

i polarforskningen. Uten Fram hadde

vi trolig heller ikke hatt noen Nansen-

akevitt som museet i dag kan servere sine

gjester. Nansen og Fram er uløselig knyt­

tet til hverandre. Og i dag vekker Nansen

Aquavit fornyet interesse for fredspris­

vinneren, samtidig som polarforskeren gir

akevitten drahjelp. Ifølge Henrik Holst i

Eurowine skal Nansen Aquavit 1888 gi as­

sosiasjoner til den unge Fridtjof Nansen,

den mannen som 26 år gammel gikk over

Grønlandsisen. – Derfor er den litt røff

i smaken, sier Holst. Nansen Aquavit

derimot er inspirert av den mer modne

Nansen, han som organiserte og gjennom­

førte polferden med Fram. Smaken her er

litt mer utviklet, rund og elegant.

Middager ombord

Nærmere 300 000 besøkende finner årlig

veien til Frammuseet på Bygdøy i Oslo.

Av disse er om lag 1200 gjester på museets

spesialarrangementer. Det organiseres mid­

dager på dekk og nede i skipet der menyen

er inspirert av Nansens polferder og hvor

kokken, Tommy Østhagen, blant annet

henter råvarer fra arktiske strøk. Akevitten

serveres i emaljerte krus kopiert etter origi­

nalene på båten. Pemmikan serveres, men

smaker når sant skal sies, ingen ting.

 Interessen for arrangementene er stor

og stadig stigende, sier Charlotte Wester­

eng Syversen ved Frammuseet. – Folk

er ikke vant å komme så tett på historien

som det vi tillater her. Du sitter i de

samme omgivelser som Nansen selv og

kan når som helst kikke inn i byssa eller en

av kahyttene. Vi tar også med gjestene inn

i de delene av Fram som ellers er lukket for

publikum. Folk er henrykt. Ikke minst på

utenlandske gjester gjør dette inntrykk.

Det er som å se kongen på trikken.

 Selvfølgelig er næringslivet en hyppig

gjest her. – Firmaer med en bevissthet

rundt historie, kulturarv og profilering

kommer hit, sier Westereng Syversen.

– Nansen og Amundsen er verdenshistorie­

og norsk nasjonal identitet. At vi kan ser­

vere en akevitt som gir en smak av det

vi ellers formidler her, gjør opplevelsene

rikere for våre gjester og morsommere

for oss. Det kruset du holder i hånden, ser

du også i utstillingen. Det handler om for­

midling og opplevelse av noe unikt. Kruset

får gjestene med seg hjem som en gave et­

ter at akevitten er drukket ferdig.

Stor attraksjon

Fram kom hjem fra Buenos Aires i 1914 og

1:

2: