Background Image
Previous Page  3 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 20 Next Page
Page Background

3|2009

AQUAVIT

3

MAT- OG DRIKKEKULTUR

n

n

MAT OG DRIKKEKULTUR

DET ER NOK ØL DU FORBINDER

MED HUMLE. MEN PLANTEN

HAR TRADISJONELT HATT FLERE

ANVENDELSESOMRÅDER ENN DEM

VI TENKER PÅ I DAG.

TEKST OG FOTO: SJUR HARBY

Humle (Humulus lupulus L) finnes nesten

over alt i Norge, og mange forbinder den

nok fremdeles med århundreskiftets svale

sveitserstilsverandaer. Hver vår skyter

den opp av bakken i rekordfart, opptil 18

cm i døgnet kan den vokse. Ranker på fem

til seks meter er ikke uvanlig. Hele som-

meren gir den skygge for solen og kler

verandaen i grønt. Den tilhører hampe-

familien, bladene er håndflikede og vok-

ser motsatt av stengelen. Både stengel og

blad er dekket av stive, nedadrettede hår,

som sørger for at planten får feste og ikke

sklir ned igjen i sin klatreiver. Om høsten

har hunnplanten kongleliknende blom-

ster. Det var anvendelsen av disse som

gjorde at den tidligere ble dyrket i egne

humlegårder. Når vinteren kommer, vis-

ner planten ned igjen og samler krefter til

neste vår. Unge skudd kan spises som as-

parges. Damp dem i 10 minutter og server

med en klatt smør eller fløte.

Søvndyssende

Lars Ole Ørjasæter skriver i en artikkel på

NAV

s hjemmesider at humle «brukes både

som maserat og destillat for avrunding

av produkter som bitter, genever, gin og

akevitt».Humleogalkoholerimidlertidlite

kjent i norsk folketradisjon utover ølbryg-

gingen. Derimot heter det fra Drangedal i

Telemark at en laget humlevann av blom-

stene. Vannet virket lindrende på hoste og

halsvondt. Mot søvnløshet skulle den også

virke. Blomstene ble da sydd inn i et pute-

var og lagt under hodeputen. Fra Uvdal i

Buskerud fremheves duften av humle som

svært søvndyssende. Samme virkning får

den om du trekker te av blomstene. En til

to teskjeer holder, du slår over kokende

vann og siler etter 15 minutter.

 Legen og medisinalhistorikeren Ingjald

Reichborn-Kjennerud (1865–1949) nevner

i et skrift fra Borgarsyssel Museum i

Sarpsborg dessuten at humlen også skal

rense leveren og ellers virke urindrivende.

Henrik Harpestreng, død i 1244, hevdet i

sin legebok at humle sammen med hon-

ning og vann virket godt mot «lårverk».

Til brødbakst

Men humlen gjorde også nytte som

hevemiddel i brøddeigen. «Vi tok en liter

vann eller to, kokte dem (blomstene) til de

ble godt utkokt, silte av det tynne – det var

omtrent en liter, rørte i litt rugmel, helte

det på flasker og korket godt, satte dem på

et frostfritt sted. Når vi bakte kakebrød,

tok vi en kopp av dette og lunket litt på det,

hadde i litt mel og en skje sukker, lot det

stå, så begynte det å gjære og æse», fortelles

det i en nedtegnelse fra Åmot i Modum.

Over hele landet

I dag vokser humle fra Lindesnes i syd til

Nordland i nord. Best trives den i steinurer

og blant fuktig kratt. Verdifull har den

vært i uminnelige tider. Frostatingsloven

nevner den i 1200-årene, mens skriftlige

kilder i Tønsberg trekker den frem i 1447.

I 1600-årene gjentas påbudene om dyrk-

ing av humle ved alle gårder. Produksjon

for salg og hjemmelig bruk fortsatte like

opp til våre dager. Men så var det slutt og

humlen ble innhentet av dikterens ord:

Der staar en Sødme endnu i mit Sind,

af Humle i Sol og Sommervind,

en Duft saa liflig og bitterlig Sød.

Men Humlehavernes Tid er død.

Les også Lars Ole Ørjasæters artikkel om

humle og ølbrygging på

NAV

s hjemmesid-

er.

n

DER

STAAR EN

SØDME

ENDNU

I MIT SIND