3|2009
AQUAVIT
5
KULTURMINNEÅRET
n
«
DET ER INGEN
TILFELDIGHET AT ORDET
SPRIT KOMMER AV ‹SPIRIT›,
DVS. ÅND
»
HAN KAN STÅ SOM ET UTMERKET EKSEMPEL PÅ EN HELT EGEN SJANGER INNEN
NORSK KOKEBOKHISTORIE: KJENDISER MED BEGRENSET PEILING PÅ MAT!
«DET ER MYE SOM TYDER PÅ AT FREMSTILLINGEN AV EN ALKOHOLHOLDIG
DRIKK VAR MENNESKETS FØRSTE KULTURHANDLING, SELV OM OPPDAGELSEN
KAN HA VÆRT ET TILFELLE. »
TEKST: PER A. BORGLUND
VGS LEGENDARISKE SKRIBENT:
DON SEGUNDO
Slik formulerer VGs legendariske mat-
skribent Don Segundo seg i oktober 1971.
Segundo het egentlig Leif Borthen. Han
levde fra 1911 til 1979, var sjømann, mot-
standsmann, diplomat, journalist og for-
fatter. Han begynte i Verdens Gang i 1952,
og skrev om teater, maleri, ballett, film,
litteratur og mye mer. På 60-tallet var VG
hans arena for en ukentlig matspalte, der
målet var å gi leserne tips om den kom-
mende søndagsmiddagen. En komplett
meny kunne bestå av får i øl med karri,
chutneybananer og spansk is, med eple-
pannekake til dessert. I tillegg til fyldige
oppskrifter og beskrivelser fikk leserne
også en kopi av kvitteringen. Lammekjøt-
tet kostet 11 kroner og 85 øre for halvan-
nen kilo i 1960, tre egg til pannekakene
kom på kr.1,35. Han var også en profilert
restaurantanmelder.
«En suppe i solen»
«Hans rykte var fryktelig i Oslos restau-
rantverden! Det var en penn man tok al-
vorlig, og hans dom var av betydning – ris
eller ros ble lagt merke til», skriver Hroar
Dege. Borthen skrev reiseskildringer fra
det store utland, men hans klassiker
En
suppe i solen
fra 1961 beskriver den portu-
gisiske vennen Sebastiao da Silvas besøk
i Norge. Portugiseren er dypt rystet over
å finne en hovedstad uten fiskemarked,
mens de to reiser landet rundt på jakt
etter kulinariske opplevelser. En bok som
fremdeles kan anbefales på det varmeste.
«Kåte sprang over biffer»
Borthen skrev ingen kokebøker selv, men
redigerte en hel rekke slike. Det finnes
likevel to kokebøker i hans navn, begge
blant de beste du kan få tak i innen sin
sjanger.
Don Segundos kokebok, rett fra
gryten
, kom i 1981, etter Borthens død.
Den ble redigert av hans datter Jorunn
Borthen Gundersen, og er basert på
avisartiklene. En oppfølger kom i 1984.
Om den siste skrev Alf Hartmann i VG at
«hans oppskrifter er mer enn de gir seg
ut for, de er perler av prosa, velformede
og humørfylte, en ren fest å lese». Helge
Andersen i Aftenposten mener at «Don
Segundo er som en matens cupido i kåte
sprang over biffer, koteletter, fløyelshvite
kalkuner og kyllinglår».
Begge utgavene dukker stadig opp på
loppemarkeder og andre steder der det
selges brukte bøker.
Øl og akevitt
Don Segundo anbefalte også sine lesere
passende drikke til maten, og etter å
ha brukt to sider på å beskrive hvordan
man lager og serverer pinnekjøtt («Til
dette rustikke måltidet synes jeg man
bør servere potetene med skrellet på»),
er anmodningen klar: Øl og akevitt er
det naturlige drikkefølget til dette. Også
oppskriften på bacalao fikk en lignende
avslutning: «All finere vin blir knekket
av denne smakssterke rett, og selv om vi
i Spania ikke ville drømme om å drikke
noe annet enn rød, rosé eller hvit vin til,
så mener jeg at i Norge i hvert fall må øl og
dram være de rette drikkevarene.»
n
NORSKE MATGLEDER
I anledning Kulturminneåret 2009 har vi
invitert forfatteren og boksamleren Per A.
Borglund til å presentere kokebokforfat-
tere fra sin egen samling. I første nummer
var det Lolly Ræstad (1884–1977) som ble
hentet frem fra hyllen, sist gang var det
Kåre Siem. Denne gang falt valget på
VG
s
legendariske matskribent, Don Segundo
(1911–1979). Den som har lest Borglunds
100 år med kokebøker: Mat, historie og men-
nesker
fra 2007 vil nikke gjenkjennende til
hans omtaler.