Background Image
Previous Page  5 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 20 Next Page
Page Background

3|2009

AQUAVIT

5

KULTURMINNEÅRET

n

«

DET ER INGEN

TILFELDIGHET AT ORDET

SPRIT KOMMER AV ‹SPIRIT›,

DVS. ÅND

»

HAN KAN STÅ SOM ET UTMERKET EKSEMPEL PÅ EN HELT EGEN SJANGER INNEN

NORSK KOKEBOKHISTORIE: KJENDISER MED BEGRENSET PEILING PÅ MAT!

«DET ER MYE SOM TYDER PÅ AT FREMSTILLINGEN AV EN ALKOHOLHOLDIG

DRIKK VAR MENNESKETS FØRSTE KULTURHANDLING, SELV OM OPPDAGELSEN

KAN HA VÆRT ET TILFELLE. »

TEKST: PER A. BORGLUND

VGS LEGENDARISKE SKRIBENT:

DON SEGUNDO

Slik formulerer VGs legendariske mat-

skribent Don Segundo seg i oktober 1971.

Segundo het egentlig Leif Borthen. Han

levde fra 1911 til 1979, var sjømann, mot-

standsmann, diplomat, journalist og for-

fatter. Han begynte i Verdens Gang i 1952,

og skrev om teater, maleri, ballett, film,

litteratur og mye mer. På 60-tallet var VG

hans arena for en ukentlig matspalte, der

målet var å gi leserne tips om den kom-

mende søndagsmiddagen. En komplett

meny kunne bestå av får i øl med karri,

chutneybananer og spansk is, med eple-

pannekake til dessert. I tillegg til fyldige

oppskrifter og beskrivelser fikk leserne

også en kopi av kvitteringen. Lammekjøt-

tet kostet 11 kroner og 85 øre for halvan-

nen kilo i 1960, tre egg til pannekakene

kom på kr.1,35. Han var også en profilert

restaurantanmelder.

«En suppe i solen»

«Hans rykte var fryktelig i Oslos restau-

rantverden! Det var en penn man tok al-

vorlig, og hans dom var av betydning – ris

eller ros ble lagt merke til», skriver Hroar

Dege. Borthen skrev reiseskildringer fra

det store utland, men hans klassiker

En

suppe i solen

fra 1961 beskriver den portu-

gisiske vennen Sebastiao da Silvas besøk

i Norge. Portugiseren er dypt rystet over

å finne en hovedstad uten fiskemarked,

mens de to reiser landet rundt på jakt

etter kulinariske opplevelser. En bok som

fremdeles kan anbefales på det varmeste.

«Kåte sprang over biffer»

Borthen skrev ingen kokebøker selv, men

redigerte en hel rekke slike. Det finnes

likevel to kokebøker i hans navn, begge

blant de beste du kan få tak i innen sin

sjanger.

Don Segundos kokebok, rett fra

gryten

, kom i 1981, etter Borthens død.

Den ble redigert av hans datter Jorunn

Borthen Gundersen, og er basert på

avisartiklene. En oppfølger kom i 1984.

Om den siste skrev Alf Hartmann i VG at

«hans oppskrifter er mer enn de gir seg

ut for, de er perler av prosa, velformede

og humørfylte, en ren fest å lese». Helge

Andersen i Aftenposten mener at «Don

Segundo er som en matens cupido i kåte

sprang over biffer, koteletter, fløyelshvite

kalkuner og kyllinglår».

 Begge utgavene dukker stadig opp på

loppemarkeder og andre steder der det

selges brukte bøker.

Øl og akevitt

Don Segundo anbefalte også sine lesere

passende drikke til maten, og etter å

ha brukt to sider på å beskrive hvordan

man lager og serverer pinnekjøtt («Til

dette rustikke måltidet synes jeg man

bør servere potetene med skrellet på»),

er anmodningen klar: Øl og akevitt er

det naturlige drikkefølget til dette. Også

oppskriften på bacalao fikk en lignende

avslutning: «All finere vin blir knekket

av denne smakssterke rett, og selv om vi

i Spania ikke ville drømme om å drikke

noe annet enn rød, rosé eller hvit vin til,

så mener jeg at i Norge i hvert fall må øl og

dram være de rette drikkevarene.»

n

NORSKE MATGLEDER

I anledning Kulturminneåret 2009 har vi

invitert forfatteren og boksamleren Per A.

Borglund til å presentere kokebokforfat-

tere fra sin egen samling. I første nummer

var det Lolly Ræstad (1884–1977) som ble

hentet frem fra hyllen, sist gang var det

Kåre Siem. Denne gang falt valget på

VG

s

legendariske matskribent, Don Segundo

(1911–1979). Den som har lest Borglunds

100 år med kokebøker: Mat, historie og men-

nesker

fra 2007 vil nikke gjenkjennende til

hans omtaler.