I DE TUSEN HJEM STÅR PJOLTER
GLASSENE OG STØVER NED. HØYE OG
SKJØRE ER DE, MED SLIPNINGER SOM
ENGANG FIKK KULLSYREBOBLENE
TIL Å SKIFTE FARGE PÅ SIN VEI OPP
GJENNOM GLASSET. DET ER FOR
GALT. DET ER PÅ TIDE Å FYLLE DEM
IGJEN. MED PJOLTER.
TEKST: SJUR HARBY
Det finnes barn som ikke vet hva en pjol
ter er for noe. Det finnes til og med fedre
som ikke kjenner ordet. Språkviteren og
riksmålsmannen Tor Guttu gjengir i bladet
Ordet
en opplevelse fra Hotell Savoy i Oslo
ved årtusenskiftet. Bartenderen, forteller
Guttu, så spørrende ut da det ble bestilt
pjoltere. Først da det ble oversatt med
whisky og soda begynte det å demre bak
disken.
Blanke glass
Det var et rituale dette med pjoltere. Først
ble glassene hentet frem fra skapet. Der
etter holdt opp mot lyset for å kontrollere
at de var skinnende blanke. Hyppig bruk,
gjorde at det sjelden var noe å utsette på
glansen hjemme hos oss. Slipningene på
glasset avgjorde blandingsforholdet. Først
Eau de Vie til stjernen og deretter selters
så mye du ville. Isbiter tror jeg mest hørte
sommeren til og når anledningene ellers
krevde slips. I det daglige var det bare
glassene som kastet glans over pjolteren.
Seltersen kom fra Hamar Bryggeri og ble
levert på glassflasker som rommet to glass
med litt påfyll.
Glemt
Det er pussig at en drikk som gjennom tre
generasjoner nærmest var for en folke
drikk å regne, plutselig er forsvunnet.
Tilbake står bare tomme glass og muntre
minner. Det er ikke bare pjolteren selv
som er borte. Med seg trakk den en hel
litteratur, et sett med ord, selters, pjolter
merkene fra gullsmeden og altså glassene.
Vi snakker om kulturarv. En identitet. Et
lite stykke Norge på sotteseng.
Vår nasjonale sjel
Guttu går i sin artikkel grundig til verks
og finner belegg for at det er folkesjelen
vi snakker om. I den tyske reisehånd
boken
Handbuch der Norwegischen Um-
gangssprache oder praktische Anleitung
sich im Norwegischen richtig und geläufig
auszudrücken, auch ohne Vorkenntnis des
Norwegischen
– utgitt av H. Hertwig på
Verlag von Friedberg und Mode i Berlin en
gang før 1905, heter det innledningsvis i
oversiktskapittelet Land und Leute:
«Als Nationalgetränk wollen viele den
pjolter (Selters mit Kognak) gelten lassen,
woran sich der Deutsche schwer gewöhnt,
wenn er ständiges Getränk sein soll. Bier
– øl (øll) – ist gut, doch im allgemeinen
stärker und meist nur in Flaschen erhält
lich. Von den übrigen Getränken seien
Grogk (toddy), Aquavit,WhiskyundArrak
punsch genannt, der häufig zum Kaffee
getrunken wird.»
Pjolteren har etterlatt seg et helt voka
bular av ord og uttrykk: Whiskypjolter,
konjakkpjolter,morgenpjolter,formiddags
pjolter, ettermiddagspjolter, babypjolter,
hengepjolter, kongepjolter, mahogni
pjolter. For å nevne noen. Navnene vitner
ikke om bare glassets innhold, men også
om hyggen og humoren som var knyttet
til den. Til blandevannet kunne en bruke
whisky, konjakk, brandy eller rødvin. Arne
Garborgsbondestudenter drakkRaudvins
pjolter som var rødvin med selters i.
Anno 1885?
Guttu konkluderer i sin artikkel med at
det er usikkert både hvor og når pjolteren
oppsto og hvem som er opphavsmannen.
Det eldste skriftlige belegget som er do
kumentert til nå, stammer fra et innlegg
i avisen Morgenbladet i 1885. Innsenderen
vil «indtrængende advare mod en mod
errne Drik, der nu næsten overalt nydes
under Navnet «Pjaalter». Da var pjolteren
allerede etablert som passende tilbehør i
allehånde herreselskaper.
Her kunne vår hyllest til pjolteren ha
stoppet. Men det finnes lojale tilhengere
som fremdeles henter glasset frem når
påskesolen skinner eller det er lørdags
kveld. Enavdemer direktørOlavLieNilsen
ved Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker. På
forespørsel medgir han at pjolteren også
her er kommet sørgelig i bakleksa. Folk
spør ikke mer etter pjolter.
Pjolteren reintroduseres
Men, ikke så galt at det ikke er godt for noe.
Fra høsten reintroduseres den i baren. Du
kan gå ned etter dagens økt, si pjolter til
betjeningen, og straks etter står et romslig
glass på bordet. Ikke glem at der finnes
flere veier til Rom og at en presisering av
selters eller soda som blandevann nok vil
resultere i et anerkjennende blikk. Ønsker
du akevitt som brennevin, så skal du be om
Skipper Worse. Det blir ingen spørsmål,
ingen misforståelser. Bare en pjolter som
bestefar ville ha nikket gjenkjennende til.
n
3|2009
AQUAVIT
7
MAT OG DRIKKEKULTUR
n
PJOLTER, GI MEG EN PJOLTER
PJOLTER
4 cl Blended Whisky eller Brandy
Fylles i et avkjølt pjolterglass
Tilsettes soda eller selters.
FOTO: HALVOR HEUCH