AquaVIT nr. 3 - 2018
3|2018 AQUAVIT 15 Visste du at det nettopp er Arcus som er verdens største produsent av akevitt? Og at det er her blant eikefatene, så å si i hjertet av den norske akevitten, at du kan arrangere et julebord? Eller rettere sagt; et uforglemmelig julebord. Englenes andel Opplegget er som følger: En ekspert hos Arcus byr på en omvisning i produksjons lokalene og forklarer hele prosessen bak tilvirkningen av norsk akevitt. Fra A til Å. I det historiske krydderkammeret er luften fylt med duften av karve, stjerneanis og koriander, og der får dere lære om kryddernes betydning og egenskaper i møtet med potetspriten. Her får dere også lukte på ulike krydderdestillater. Deretter går turen til hjertet av produksjonen; destillasjonsrommet med de fem store kobberkjelene. Blant 8 000 fat «Norsk akevitt» er en beskyttet betegnelse som blant annet angir at den skal modnes på fat. Når dere til slutt føres inn i fatlageret, hvor bordene står ferdig oppdekket, sit ter dere midt blant de over 8 000 eike fatene. Akkurat der hvor de klassiske norske akevittene modnes og slumrer i måneds- vis. Her blir dere introdusert for modnings- prosessen og om «englenes andel». Juleakevitt Juleakevitten er en historie for seg og ligger på svære fat. Gilde Juleakevitt inne holder alle årgangene siden lanseringen i 1988. Tradisjonen tro inneholder også årets utgave juleakevitter fra alle de fore gående årgangene. Hvert år er smaken litt annerledes enn året før, men klassisk Gilde Juleakevitt skal ha et passende fat preg og en stor andel akevittkrydder, slik at den passer perfekt til julens klassiske retter. Atmosfæren Det er en helt spesiell opplevelse å spise på fatlageret etter omvisningen. Praten går lett, mens norsk tradisjonsmat og akevitt serveres, og selvfølgelig er muligheten der til å smake på årets juleakevitt. Atmosfæren er lun og hyggelig. Hvor henvender jeg meg? På nettsiden til Arcus www.arcus.no fin- ner du mer informasjon. Merk deg at det også er mulig å bare ha en omvisning etter- fulgt av destillatørens smaksprøver, om du ønsker det. Fatmodnet julebord Julen er tradisjoner. Alle har sine helt bestemte oppfatninger om hvordan det skal være. Vi spiser torsk, pinnekjøtt eller ribbe. Men en ting er sikkert, akevitten hører med til julematen. Men hvorfor er det slik? Svaret venter på den som legger julebordet sitt til Arcus. NAV Nidaros inviterer Onsdag 31. oktober kl. 18:00 inviterer NAV Nidaros innviterer til akevittsmak hos Den Gode Nabo. Det blir både varmrett og drikkeviser. Jeger-snapsen Nå kommer Den originale Jeger-snapsen i en hendig jakt sekkutgave. 500 ml i plastflaske. Laget av jegere, for jegere og friluftsfolk. En akevitt med mye smak. Her er det brukt bær og urter fra fjell og skog. Einerbær, blåbær, røsslyng, rosenrot, granskudd og villkarve – for å nevne noe. Jeger-snapsen er produsert av det Norske Brenneri i Grimstad i samarbeid med reinjegere fra Sunndal og Oppdal. Noe av rosenroten er plukket i Åmotsdalen ved Snøhetta, der villreinen har satt sine spor i tusener av år. FOTO: ARCUS FOTO: DET NORSKE BRENNERI FOTO: SJUR HARBY
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy