AquaVIT nr. 3 - 2018

16 AQUAVIT 3|2018 AKEVITT-TODDY 4 cl Lysholm Linie Double Cask Akevitt 1 cl sitronsaft 1 cl eplesaft/eplemost, gjerne ufiltrert 1 sitronskive 1 kanelstang 2 nellikspiker 8 cl varmt vann Ha akevitt, sitron- og eplesaft og krydder i en kopp. Hell over kokende vann. Rør om. Serveres rykende varm. CHILI HEAT 4 cl Linie Aquavit Double Cask Port 3 cl lime juice 2 cl agavesirup En håndfull mynte ½ chilli, delt ½ skive ananas Muddles (knuse/røres) i en shaker. Finsiles over i et longdrinkglass med knust is. Pynt gjerne med en chili. ROSMARYS AKEVITT SOUR 4 cl Linie Aquavit 3 cl limesaft 2 cl rosmarinsirup* 1 cl eggehvite Noen dråper Angostura bitters Ha ingrediensene i en shaker uten is og tørrist kraftig i 10 sekunder, slik at eggehviten danner skum. Fyll på med is og rist til drinken er avkjølt. Sil over et iskaldt cocktailglass. Pynt med en rosmarinkvast. GULLTJERN 4 cl Lysholm Linie Aquavit 3 cl sitron 2 cl timianhonning Ha ingrediensene i en shaker med is. Rist godt og sil over i et whiskyglass med isbiter. Serveres med fersk timian på toppen. COCKTAILS Høsten er både varme og kalde dager. Her har vi noen forslag til cocktails du enkelt kan lage selv. SELVGJORT ER VELGJORT Er det sant? – Du tuller, sier jeg. – Nei, jeg tuller ikke, svarer Ivan Abrahamsen hos Arcus. Vi skravler i telefonen.Detvarhansomringte.Midt oppi redigeringen av dette nummeret. – Har du hørt det? – Jada, sier jeg belevent. Det er nesten sant. Jeg hørte et nyss om det, men trodde det var en spøk. Folk sier så mye. Tomprat. Men altså – de mener vi har klusset med resepten, fortsetter Abrahamsen. Han er litt i stuss. – Det hevdes at Gammel Opland ikke smaker som før. Men det eneste vi har gjort, er å relanserte den med nye flasker og etiketter. Du har selv skrevet om det i Aqua VIT . Det er akkurat den samme akevitten som før. – Ja, bekrefter jeg. – Det vi skrev om lanseringen og den nye utformingen av flaske og etikett handlet bare om utseende. Det ville vært temmelig oppsiktsvekkende – og ganske dristig, omdere skulle ha tuklet med innholdet. Men hva er det folk reagerer på? – Kondensen i flaskehalsen, kommer det kontant. – Dessuten er det noen som mener at Gammel Opland dufter annerledes enn tidligere. – Javel? Men gjør den det da? Selv drikker jeg et glass (lite) for dagenoghar kanskje ikke den stødigste nesa lenger. – Men det er ikke noe nytt at det er kondens under korken, forsetter Abra- hamsen. – Som regel er toppen av flaskene foliert, og da ser en ikke den kondensen som oppstår. Men nå har vi fjernet folien, og da ser du det. Men det er helt normalt og altså slett ikke nytt. – Og duften? – Som før, svarer han. – Helt som før. – Da skriver jeg. Gammel Opland er som før. Basta. * Lag rosmarinsirup ved å koke noen kvister rosmarin med sukker og vann (1:1) og reduser deretter til en tykk sirup. Oppbevar sirupen med rosmarin i en flaske i noen dager i kjøleskapet før bruk.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy