AquaVIT nr. 3 - 2018

18 AQUAVIT 3|2018 det nå produseres en ny batch med den utradisjonelle, men særdeles populære ake­ vitten. Smør Aquavit er en blanding av ake­ vitt modnet i tre og seks år på henholdsvis sherry- og rødvinsfat. – Selve produksjons­ metoden er litt uvanlig, fortsetter Karlsen. – Det spesielle med denne akevitten er at den er smaksatt med et ekstrakt av ekte meierismør. For å lage 2000 flasker har vi smeltet 13 kg smør og blandet det med akevitt i fatstyrke (60 %). Dette har fått ekstrahere i 24 timer, før vi frøs den ned og filtrerte bort det krystalliserte fettet. Det meste av smøret er borte, men smaken av smør består, sier Karlsen fornøyd. Strand Brænderi Smør Aquavit ble lansert 7. septem­ ber i år. Smør Etter en vellykket lansering av Strand Brænderi Smør Aquavit er det nå kommet et nytt parti til norske akevittentusiaster. Tidligere i sommer feiret Strand Brænderi sitt 175 års jubileum ved å lansere en eksklusiv jubileumsvariant. Jubileum Den 6. juli i år ble det lansert en spennende drikkenyhet med særdeles lange tradi­ sjoner. For i anledning av Strand Brænderis 175 års-jubileum produserte de en svært eksklusiv akevitt.  Slikt er på ingen måte gjort i en håndvending. –Produktetble lagtpå sherry- fat for hele tolv år siden, nettopp for å sikre at den ble ferdig i tide til markeringen, sier Geir Karlsen, markedssjef i Strand Unikorn. Gode smaker Ogdeterblittetproduktfulltavgodesmaker og dufter. Duften av jubileumsakevitten beskrives som kompleks og søt med innslag av karve og sitrus. Smaken er kompleks, men også elegant med et fint krydderpreg av karve og sitrus. «Alle» vil ha smør Alt blir bedre med smør. Det hevder i alle fall Strand Brænderi. Det ser også ut til at kundene er enige. Etterspørselen etter Smør Aquavit har nemlig vært så stor, at Å påstå at Strand Brænderi har dype røtter i norsk brennerihistorie, er så absolutt ingen overdrivelse. Det er godt dokumentert at Strand og Veldre brennerier var de første samvirkeforetakene i norsk jordbruk, og dermed er det også Norges eldste brenneri i drift*.  Strand Unikorn as ble etablert i 1843, den gang som Strand Brænderi. I dag omsetter Strand Unikorn for rundt 1,5 milliarder kroner og er en betydelig aktør i norsk landbruk. Selskapet eies av cirka 600 ulike aksjonærer, hvor ingen kan eie mer enn åtte prosent av aksjene.  I 2016 inngikk Strand Brænderi en lisensavtale med Arcus om bruk av merke­ navnet på akevitt. Arcus utvikler og produserer akevittene fra Strand Brænderi etter håndverksmessige metoder med moderne vri på Atlungstad Brenneri. * Kilde: Jorunn Ingeborg Aarsby: De første samvirkeforetaka i norsk jordbruk – Strand og Veldre Brænderier. Hovedoppgave i historie, Trondheim, våren 2007. Gilde juleakevitt Gilde Juleaquavit ble lansert for første gang i 1988. Årets utgave er den 31. i rekken. Dette er en smaksrik og velkomponert akevitt som egner seg utmerket til tradisjonell julemat. Nr. 12302201 | 40 % vol | 70 cl Gilde juleakevitt ekstra modnet Gilde ekstra modnet ble for første gang lansert i 2010. Siden den gang har den vært en naturlig følgesvenn til julens desserter.  Ekstra Modnet Gilde Juleaquavit er en årgangsakevitt som er modnet ekstra lenge på spesielt utvalgte eikefat. Den har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme og enestående avrunding. – For deg som ønsker det lille ekstra. Gilde Ekstra Modnet kan nytes etter julemiddagen istedenfor cognac. Nr. 3405501 | 40 % vol | 70 cl Strand Brænderi NYE AKEVITTER Flere juleakevitter kommer i årets siste nummer av Aqua VIT .

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy