AquaVIT nr. 3 - 2018
6 AQUAVIT 3|2018 FOTO: ØISTEIN WIEN Historien om sprit og akevitt på Gjøvik og Toten er lang og broket. Den strekker seg fra første nedtegnelse om sprit på 1500-tallet, over 1700-tallet hvor det fantes spritbrennere på nesten hver gård i regionen, til 2018 - hvor det er kun ett brenneri (Hoff SA ) som betjener nesten hele Norges spritproduksjon. Gjøvik regnes av mange som akevittens arne sted og nettopp derfor finner man Norsk Akevittfestival akkurat her, på Gjøvik. Festivalen arrangeres i år for 8. gang og er nå en veletablert festival med over 50 arrangement som trekker til seg over 30.000 besøkende. Årets pro gram er spennende og innholdsrikt med stor bredde og spennende kultur- og underholdningstilbud. Festivalen skal være et samlingspunkt i Innlandet med forankring i våre mattradisjoner og rike kulturliv. Vi byr på en real festivalopp levelse med akevittog, matmarkedet Mætt tamat,Norges størstesmakstelt, øl- bryggerkonkurranse, konserttelt og masse folkeliv. I konsertteltet vil vi bl.a app laudere frem både Trang Fødsel og Staut. Byen Vår Gjøvik er stolte over å kunne presentere et allsidig og variert program for 2018, dette ernoenavhøydepunktene: Mætt ta mat – hele Gjøvik sentrum inkl. CC Gjøvik fylles med lokale og regi onale leverandører av kvalitetsmat. Utstilling av årets festivalkunstner Trine Håkonsen. Norges største smakstelt med øl og akevitt på Jernbanetorget – Eivind Hellstrøm er blant utstillere på stand og serverer smaksprøver. Stort konserttelt med bl.a. Trang Fødsel og Staut Restauranttilbud i toppklasse med eget vertskap hos restaurantene. Eivind Hellstrøm og mange andre representanter fra faglige miljøer. Kokkekamp med to deltakere – dommer Eivind Hellstrøm Akevittsmaking og faglige arrange ment: Ølbryggerkurs, akevittsti, glassutstilling på Holmen Brænderi, omvisning og akevittsmaking Hoff SA, foredrag med Halvor Heuch, akevittens historie med Gotmar Rustad Folkeliv og folkefest i hele byen Matkonferansen Mersmak: Foredrags holdere som Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Destinasjon Røros, Nina Sundquist, adm.dir Matmerk og Olav Lie-Nilsen, Thorbjørnrud Hotell m.fl . Norsk Akevittfestival på Gjøvik Gjøvik forventer over 30.000 besøkende til festivalen helgen 11.–13. oktober. Festivaltoget med egen avgang fra Oslo S tar deg med til Gjøvik for å feire livets vann, avgang fredag 12. oktober kl. 14:02 fra Oslo S. Her blir det underholdning, akevittsmaking og foredrag – og på informasjonstavla i avgangshallen vil det altså stå «Akevittoget til Gjøvik». akevittfestivalen.no M A T M A R K E D lokal og norsk tradisjonsmat S M A K S T E L T s p e n n e n d e NYHETER tradisjonelle smaker A K E V I T T S T I ØL- BRYGGER- KURS 11.-13.OKTOBER Trang fødsel STAUT lør. fre. KONSERT ER BILLETTER OG PROGRAMMET PÅ akevittfestivalen.no
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy