AquaVIT nr. 3 - 2018

6 AQUAVIT 3|2018 FOTO: ØISTEIN WIEN Historien om sprit og akevitt på Gjøvik og Toten er lang og broket. Den strekker seg fra første nedtegnelse om sprit på 1500-tallet, over 1700-tallet hvor det fantes spritbrennere på nesten hver gård i regionen, til 2018 - hvor det er kun ett brenneri (Hoff SA ) som betjener nesten hele Norges spritproduksjon. Gjøvik regnes av mange som akevittens arne­ sted og nettopp derfor finner man Norsk Akevittfestival akkurat her, på Gjøvik.  Festivalen arrangeres i år for 8. gang og er nå en veletablert festival med over 50 arrangement som trekker til seg over 30.000 besøkende. Årets pro­ gram er spennende og innholdsrikt med stor bredde og spennende kultur- og underholdningstilbud. Festivalen skal være et samlingspunkt i Innlandet med forankring i våre mattradisjoner og rike kulturliv. Vi byr på en real festivalopp­ levelse med akevittog, matmarkedet Mætt tamat,Norges størstesmakstelt, øl- bryggerkonkurranse, konserttelt og masse folkeliv. I konsertteltet vil vi bl.a app­ laudere frem både Trang Fødsel og Staut.  Byen Vår Gjøvik er stolte over å kunne presentere et allsidig og variert program for 2018, dette ernoenavhøydepunktene:  Mætt ta mat – hele Gjøvik sentrum inkl. CC Gjøvik fylles med lokale og regi­ onale leverandører av kvalitetsmat.  Utstilling av årets festivalkunstner Trine Håkonsen.  Norges største smakstelt med øl og akevitt på Jernbanetorget – Eivind Hellstrøm er blant utstillere på stand og serverer smaksprøver.  Stort konserttelt med bl.a. Trang Fødsel og Staut  Restauranttilbud i toppklasse med eget vertskap hos restaurantene. Eivind Hellstrøm og mange andre representanter fra faglige miljøer.  Kokkekamp med to deltakere – dommer Eivind Hellstrøm  Akevittsmaking og faglige arrange­ ment: Ølbryggerkurs, akevittsti, glassutstilling på Holmen Brænderi, omvisning og akevittsmaking Hoff SA, foredrag med Halvor Heuch, akevittens historie med Gotmar Rustad  Folkeliv og folkefest i hele byen  Matkonferansen Mersmak: Foredrags­ holdere som Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Destinasjon Røros, Nina Sundquist, adm.dir Matmerk og Olav Lie-Nilsen, Thorbjørnrud Hotell m.fl . Norsk Akevittfestival på Gjøvik Gjøvik forventer over 30.000 besøkende til festivalen helgen 11.–13. oktober. Festivaltoget med egen avgang fra Oslo S tar deg med til Gjøvik for å feire livets vann, avgang fredag 12. oktober kl. 14:02 fra Oslo S. Her blir det underholdning, akevittsmaking og foredrag – og på informasjonstavla i avgangshallen vil det altså stå «Akevittoget til Gjøvik». akevittfestivalen.no M A T M A R K E D lokal og norsk tradisjonsmat S M A K S T E L T s p e n n e n d e NYHETER tradisjonelle smaker A K E V I T T S T I ØL- BRYGGER- KURS 11.-13.OKTOBER Trang fødsel STAUT lør. fre. KONSERT ER BILLETTER OG PROGRAMMET PÅ akevittfestivalen.no

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy