AquaVIT nr. 3 - 2019

3|2019 AQUAVIT 19 den fått et noe tydeligere krydderpreg enn fjorårets. Den står seg svært godt til den tradisjonelle julematen og spesielt ribbe.  Gilde Juleaquavit 2019 har et kraftig fat- preg av varm eik, vanilje og smørkaramell. Innslag av mørke, tørkede frukter og av­ rundede toner av anis og karve.  Hvert år siden 1988 har Gilde Juleaquavit blitt laget etter det samme kriterium. ⅓ av akevitten er modnet i ett år, ⅓ er modnet i 2 år og ⅓ er den unike «moderandelen» fra de siste 32 årgangene. Dermed inneholder Gilde Juleaquavit edle dråper av alle år­ gangene som noen gang er laget.  Gilde Juleaquavit 2019 er nå tilgjengelig på Vinmonopolet. Rondane Aquavit –Hei, dette er en gladsak, sier Terje Vardsveen i telefon fra Otta i Gudbrandsdalen. – Den 1. november lanseres Rondane Aquavit med helt unike råvarer fra fjellområdene i Rond­ ane. Bak står Finn Johansen og jeg selv. Det helt spesielle i denne akevitten er at vi bruker destillatet/aromaen fra rein- lav, sier Vardsveen og fortsetter: – Destilla­ tør Halvor Heuch og Atlungstad håndverks­ destilleri, hvor akevitten også produseres og tappes, står bak uttrekket. Akevitten kommer inn på Vinmonopolets bestillings­ lister. Somkjent ligger Rondane i både Opp- land og Hedmark. Dette gjør at det er stor etterspørsel fra begge fylkene etter denne akevitten. Fra både hytteeiere og fjellstuer. Fra 2020 blir Oppland og Hedmark til Innlandet fylkeskommune, avslutter Vard­ sveen. Helt korka! Naturkork kan sette smak på vin. Det sies at én av 20 flasker har smak av kork. Men, visste du at naturkork også kan ødelegge smaken på brennevin? Mange kjenner nok til utrykket «korket vin», som beskriver at korken har satt smak på vinen. Og nå har noen få fått oppleve «korket akevitt». Er­ lend Stefansson, sjef for brennevin i Arcus, forklarer. Korket akevitt – Det finnes mange forskjellige korktyper som blir brukt innen både vin og brenne­ vin. De fleste av oss kjenner nok til den meste vanlige korktypen «naturkork». Naturkork er den «perfekte» beskyttelse av vin og brennevin, bortsett fra at naturkork også kan ødelegge innholdet i noen tilfeller.  Han fortsetter: – I fjor relanserte Arcus Norges-favoritten Gammel Opland, i ny drakt. Nytt design, flaske og kork. Noen spekulerte jo også i om flaskens innhold hadde blitt endret. Men nei, resepten har vært den samme siden 1872. Korken har skylden for at innholdet i noen flasker hadde endret smak. Med det nye designet ble nemlig Gammel Opland utrustet med en naturkork, og noen få fikk for første gang erfare «korket akevitt». Men hva er naturkork? – Naturkorken er en type kork som er laget av barken fra korkeika, som stort sett vokser i Portugal og Spania. Naturkork er den tradisjonelle lukningsmekanismen for flasker, ogmangeprodusenter bruker natur- kork også for å gi følelse av kvalitet, hånd­ verk og autentisitet. Naturkork brukes også grunnet korkens elastisitet, altså korkens evne til å slutte seg til innsiden av flaske­ halsen på tross for avvikelser i glassover­ flaten. Når det er sagt, så er dette også korkens svakhet, for naturkork er veldig uforutsigbar. Det tar ca. 20 år før korktreet er fruktbart, altså i den forstand at den gir kork med riktig porestørrelse. Grunnet stor etterspørsel de siste årene, tvinges kork­ produsentene til å høste tidligere. Dette resulterer i porøse korker som er dårlig egnet til å beskytte vin og brennevin (kilde: aperitif.no) . Gammel Opland får ny kork – Ny kork på Gammel Opland? – Ja, Arcus har nå valgt å endre korktype til en kork som garantert ikke vil sette smak, og dermed sørger for å få bukt med problemet. Fra september vil man finne de nye flaskene hos Vinmonopolet og i tax-free.  – Vi i Arcus har et ekstremt fokus på kvalitet, og vi er svært stolte av at vi har et brennevin i verdensklasse. Det er derfor beklagelig at noen har fått oppleve korket akevitt i Gammel Opland. Det er imidlertid viktig å påpeke at det kun er noen få tilfeller, der væsken har vært korket, men det er likevel nok til at vi tar grep. Konsumentene skal være sikre på at når de kjøper en flaske Gammel Opland, skal innholdet være perfekt.  Gammel Opland har i en årrekke blitt ansett som én av nordmenns favoritt­ akevitter, og vunnet mange medaljer i inter­ nasjonale brennevinskonkurranser. Arcus garanterer nå at Gammel Opland er frisk­ meldt, og at innholdet i flasken er av den samme kvaliteten som den alltid har vært. Første norske akevitt med pant For én måned siden kom Fiskersnaps i Vinmonopolets hyller, den første norske akevitten med pantemerke. Fiskersnaps er produsert av det Norske Brenneri i Grimstad og er tappet på 50 cl PET -flasker.  – Fiskere, enten de er yrkesfiskere eller sportsfiskere, er opptatt av naturen og miljøvern. Mange er aktive og rydder langs strender og elver for å få bukt med forsøpling. Alle undersøkelser viser at over 95 prosent av alle flasker med pantemerke blir levert i retursystemet og gjenvunnet. Plastflasker har også betydelig lavere klimaavtrykk enn glassflasker, forteller Odd Johan Nelvik, daglig leder i Det Norske Brenneri. Nelvik er selv ivrig sportsfisker og har nå laget sin egen fiskersnaps.  – Akevitten kommer i en hendig halv­ litersflaske som er lett å ta med seg i sekken på fisketuren. Akevitten er bære­ kraftig fra innerst til ytterst; Laget på potetsprit, der det kun brukes poteter som ellers ville ha blitt kastet. I tillegg inneholder akevitten grønne vekster – urter, blomster og krydder fra naturen, forteller Nelvik.  Fiskersnapsen har en tiltalende smak av eple og plomme, dernest svalende karve og frisk mynte. Avslutningen går mot søt lakris med madeira i etter­ smaken. Fiskersnaps er fyldig og frisk og er tilgjengelig i Polets basisutvalg.  På flasken er det også informasjon om alle rekordfiskene her til lands – i både saltvann og ferskvann. På denne måten er det enkelt å vite om en nettopp har slått Norgesrekorden. Skulle det skje, vil det Norske Brenneri gjerne ha foto av storfangsten, og alle rekorder vil bli belønnet. n FOTO: DET NORSKE BRENNERI

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy