AquaVIT nr. 3 - 2019

8 AQUAVIT 3|2019 Under lanseringen av boka i forlaget, trekker Bahr Bugge fram to metallbokser, som hun har funnet på setra i Nord-Aurdal etter oldemora. Den ene er en stor og godt slitt margarinboks merket Aug. Pellerin & Fils. Den ledet henne til historien om franskmannen August Pellerin, som startet den første norske margarinfabrikken i Christiania i 1876, faktisk i Borggata 1, der Opplysningskontoret for melk holder til i dag. Hun ser en tråd til at det var opplysningskontorene som ga henne det første forskningsoppdraget. Den andre er en Freia kakaoboks. Kakao ble en stor salgssuksess, som bidro til Johan Throne Holsts etablering av Freiafondet. Dette fondet finansierte dr. Fredrik Grøns studier, som har vært så viktig i arbeidet med boka. FOTO: UNN KARIN OLSEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy