Background Image
Previous Page  10 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 36 Next Page
Page Background

10

AQUAVIT

4|2014

blitt flyttet til et fuktigere voksested. En

rotbit ligger til tørk klar til egnet bruk

nærmere jul.

Malurt

Artemisia absinthium

Legenden forteller at den første malurten

spirte i sporene etter slangen, da den

forlot Edens hage. Kanskje er det den

usedvanlig bitre smaken som ligger

til grunn for denne oppfatningen. I

Romerriket ble malurt benyttet som

en seiersdrikk, men i kristen tradisjon

varslet den straff og nederlag – «malurt i

begeret». Planten har viktige medisinske

virkestoffer og har vært benyttet ved

dårlig fordøyelse, mot innvollsorm og

halsbrann. Siden navnet ender på urt, er

det delene over jorda som brukes. Som

med kalmusrot trekkes virkestoffet ut i

sprit. Helt siden middelalderen har malurt

vært benyttet som tilsetning i øl, da en

mente at den kunne forhindre beruselse.

Det er tvilsomt om dette var grunnen til

at kunstnerne på slutten av 1800-tallet

drakk absint krydret med malurt. Snarere

tvert imot, malurt inneholder et giftstoff

som virker på sentralnervesystemet og er

skadelig ved hyppig bruk. Men kanskje

var det den kreative og virkelighetsfjerne

tilstanden før skadene inntreffer, som

fristet tidens impresjonister. Malurt er

hardfør og flerårig. Den finnes forvillet i

Norge; i tillegg vokser en norsk vill malurt

på tørre, kalkrike steder i Sør-Norge.

Prikkperikum

Hypericum perforatum

Mange kjenner den gule, riktblomstrende

planten fra veikantene på Østlandet.

Skulle den være ukjent for noen, er

det ofte nok å vise til Ulf Lundells vise

«Öppna landskap» med teksten «där

bränner jag mitt brännvin själv och

krydda med Johannesört», dvs. perikum.

Andre navn på planten er manneblod,

brennevinsgras og ølkong. Perikum har

en beroligende virkning. Den er dypt

forankret i folketroen og er i hundrevis av

år blitt brukt til det meste. For eksempel

kunne den holde troll og spøkelser unna.

Den beskyttet mot sykdommer, gjorde

soldater usynlige og kurerte stress. Selv

om stress er en «moderne» lidelse, ble

menneskene selvfølgelig stresset tidligere

også, men da ble tilstanden forklart med at

sjelen trengte ferie. Perikum hadde evnen

til å ta med sjelen på en beroligende tur.

Når stresstilstanden var over, leverte den

sjelen tilbake til kroppen, og mennesket

følte seg vel igjen. Men som ved bruk av

gulsøte var det en viss risiko forbundet

med tiltaket. Det tomme, sjeleløse

legemet var åpent for Fandens makt,

men da hadde ryllik evnen til å hjelpe.

Med en gang sjelen forsvant ut, krøp

ryllikplanten inn og stengte alle åpninger

for Fanden. Dram krydret med perikum

har vært vanlig helt siden middelalderen.

Slikt brennevin ble benyttet nærmest

som universalmiddel mot det meste av

sykdommer. I dag er perikum godkjent

som et naturlegemiddel, dvs. de gode

egenskapene ved planten benyttes

fremdeles. Perikumdram får en rød, varm

farge og smaker godt.

Pors

Myrica gale

Porserénavdeførstekryddertilsetningene

som ble tatt i bruk. Porsøl var vanlig lenge

før humle ble benyttet. En teori går ut på

at vikingenes berserkergang i like stor grad

som fluesoppen skyldtes dette drikke.

Planten vokser helst i myr. Det gir en

fantastisk duftopplevelse å vasse gjennom

kjerr av pors i blomstringstiden. De mange

stedsnavnene i Norge som starter med

pors eller post, viser at planten har vært

ettertraktet i tusenvis av år. Medisinsk ble

den benyttet mot blødninger og håravfall,

på sår, som innsektmiddel mot alt fra

mygg til veggdyr og lus og som godlukt i

hus. Noen blad av pors i badevannet og en

pors akevitt på krakken ved siden av gir

det totale velvære! Inntaket av dram bør

kanskje begrenses – pors skal gi en kraftig

bakrus.

Abrodd

Artemisia abrotanum

I likhet med mange andre krydderurter

brukt i dram, har abrodd også en bitter

smak med kraftig lukt. Planten kom

antagelig til Norge i middelalderen og

var vanlig i hager fram til langt ut på

1900-tallet. Ofte sto den ved fjøsdøra,

slik at budeia kunne stryke godlukt over

hendene før hun gikk inn. Den ble også

lagt i likkister for å minske lukt. Det gikk

ofte lang tid før presten kom og kunne

si de nødvendige ord ved den døde. Det

sies også at en kvast abrodd under nesen

gjorde det lettere for kirkegjengerne å

holde seg våkne under messen. Planten er

hardfør og flerårig.

Urtedrikker

I Urtehagen på Domkirkeodden lager vi

både skarp dram og urtedrikk. Krydderet

henter vi både innenfor og utenfor hek-

kene. Fra Urtehagen benytter vi plantene

i god Henriette Schønberg Erken-stil:

Man tager, hva man haver. Som regel

inkluderer dette kvann, løpstikke, sitron­

melisse, spansk kjørvel og en mengde

forskjellige mynter. I tillegg henter vi

mjødurt, ryllik og gjøkesyre fra naturen.

Urtene legges i vann ca. ett døgn. Vannet

blandes med hjemmelaget bærsaft – søt­

ningsmiddelet er ofte stevia og honning

fra bikuber i Urtehagen. 60 % sprit fra

Vinmonopolet sørger for den rettemengde

vinånd. Dersom brygget får dårlig smak,

er årsaken ikke fusel i dagens rektifiserte

sprit, men for mye bittersmak i urtene.

Saften kan da benyttes som dranke­

dempende tiltak. Drammen vi serverer,

er gjerne krydret med perikum, svarthyll,

geitrams, ryllik, kvann eller ask, men bare

én urt av gangen. Prinsippet om sams vare

forbeholdes urtedrikken.

Helbredende

Til slutt et par selvopplevde eksempler

som viser at tilliten til akevitt og dens

fortreffelige bruksområder fremdeles

eksisterer i vårt opplyste og moderne vest­

lige samfunn. En engelskmann bosatt i

Kenya, hørte at jeg ville ta med papegøyen

min hjem til Norge. I fullt alvor ga hanmeg

oppskriften på behandling av papegøyen

ved forkjølelse – for den kom jo til å bli

forkjølet i vårt kalde klima. Vanligvis er en

syk fugl en død fugl, men ei teskje akevitt

daglig ville berge livet på den! Det andre

tilfelle gjaldt ei purke som under grising

var svært urolig og til dels sint. Hun var et

eksemplar av den store Yorkshire-rasen og

ikke å spøke med. Dyrlegen ble budsendt.

En eldre gardskar hevdet ustanselig

til både veterinær og gardbruker at en

akevitt i øret ville berolige dyret. Til slutt

ble ei flaske edel vare hentet fra skapet i

storstua og purka fikk en god støyt i det

digre øret sitt. Resultatet kom fort. Ingen

av oss har verken før eller siden hoppet

raskere ut av en grisebinge!

n