Background Image
Previous Page  12 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 36 Next Page
Page Background

12

AQUAVIT

4|2014

Hodesylte

1.

.................................................

Mengden er beregnet til en

sylte på ca. 1 kg

½ svinehode

½ kg bog av svin

1 ½ ss salt

1 ts pepper

½ ts malt nellik

½ ts malt allehånde

1 ts malt ingefær

2 ts gelatinpulver

1.

Legg hodet i rennende,

kaldt vann (eller bytt vann

ofte) gjerne natten over.

2.

Ha hodet og kjøttet i kjelen

og hell på kokende vann. La

det trekke 2–2 ½ time.

2:

.................................................

3.

Skjær opp hodet mens det

er varmt. Skjær av svoren

så hel som mulig. Småbiter

av svor finhakkes og brukes

mellom lagene. Skjær kjøtt

og flesk i tynne skiver eller

strimler og legg dem hver

for seg.

3:

.................................................

4.

Legg et klede i en bolle med

litt høye kanter. Skjær til en

runding av svoren og legg

den i bunnen.

5.

Kjøtt og flesk legges lagvis

i bollen. Finhakket svor og

salt/krydderblanding drys-

ses på mellom hvert lag. Til

slutt legges svor på toppen.

6.

Kledet brettes stramt rundt

sylta. Med bomullshyssing

surrer du nå med fast hånd

rundt hele pakken i jevnt

mønster.

4:

.................................................

7.

Legg sylta tilbake i koke­

kraften og la den trekke på

90 °C i ca. én time til den er

gjennomvarm. Det er viktig

at det ikke koker. Legg

sylta straks i press. Lett til å

begynne med, fastere etter

hvert som den blir avkjølt.

8.

Den kan oppbevares kaldt i

ti dager i svak saltlake (opp­

bevaringslake).

.................................................

Viktig tips:

Skal du fryse sylte, er det

en fordel å fryse den rå. La

den ligge i en form eller et

klede, slik at den ikke mister

fasongen. Gelatin i kokt sylte

mister bindeevnen ved frys-

ing, slik at skivene vil falle fra

hverandre.

.................................................

Oppbevaringslake

300 g salt

5 l vann

1 ss sukker

Bland alt sammen og rør godt,

til salt og sukker har løst seg

opp. Oppbevares kjølig.

PERSESYLTE

ELLER

HODESYLTE

Ordet sylte antas å komme

fra det tyske ordet Sülze, som

har noe med salt å gjøre.

 I eldre danske ordbøker

fremkommer ordet persesylte

som presset grisesylte. Den var

laget av grisehode, litt annet

svinekjøtt samt kalvekjøtt

med salt og krydder. Ordet

perse brukes også om

persetorsk som er saltet,

presset torsk.

 Tradisjonen med å lage

sylte går helt tilbake til

middelalderen. Ved slakting

i gamle dager skulle ingen

ting gå til spille. Til sylte

regnes hodekjøttet som ekstra

smakfullt og godt, men får

man ikke tak i et hode, kan

ribbe uten rutet svor også gi

et godt resultat.

1.

3.

2.

4.