

2
AQUAVIT
4|2014
n
PRESIDENTEN HAR ORDET
MED BOKA
GYLNE ØYEBLIKK
sender vi alle våre medlemmer
de beste jule- og nyttårshilsener. Boka er en hyllest til norsk
mat- og drikkekultur. Jeg mener norsk mat- og drikkekultur
står i fremste rekke, også i en internasjonal sammenheng. Vår
mat- og drikkekultur er en ukjent juvel for mange nordmenn
og dessuten altfor dårlig kjent i utlandet. Dette ønsker Norske
Akevitters Venner (
NAV
) å gjøre noe med. Vårt mål som utgiver
av boka er å gi inspirasjon til mange gylne øyeblikk med basis
i norsk mat, øl og akevitt.
NAV
er den eneste medlemsbaserte
kulturorganisasjon i Norge som har mat- og drikkekultur som
hovedformål. Fra en beskjeden start i 1999 har
NAV
etter 15
år vel 7 000 medlemmer og nesten 50 lokalforeninger. Vår
PER HARALD
GRUE
President
hovedoppgave er å arbeide for norsk mat- og drikkekultur, der de norske akevittene
er selve flaggskipet. Norsk akevitt er – etter vår beskjedne mening – verdens beste.
NAV
har, i de femten år vi har virket, bidratt sterkt til å utvikle og løfte norsk mat- og
drikkekultur, men det står mye igjen.
I 2005 UTGA NAV STUDIEHEFTET
DET GYLNE MÅLTID
.
Boka
Gylne øyeblikk
representerer
innholdsmessig en videreføring av dette heftet. Med Gylne øyeblikk fanger vi opp ut
viklingen som er skjedd i norsk mat- og drikkekultur de siste ti årene. En viktig videre
føring er at norsk øl som del vår drikkekultur har fått en framtredende plass i boka.
I
GYLNE ØYEBLIKK
HAR VI BRUKT MATERIALE FRA FLERE FORFATTERE
som har skrevet om
norsk akevitt, øl og matkultur. Vi har brukt materiale fra Halvor Heuchs bok
Akevitt
.
En norsk brennevinshistorie
, Hroar Deges bok
Historien om de norske akevitter
og Astri
Riddervolds bok
Drikkeskikker
. Materialet fra
Det gylne måltid
og fra Norske Akevitters
Venners hjemmesider er brukt og blitt bearbeidet. Uten dette kildematerialet hadde det
ikke vært mulig å utarbeide
Gylne øyeblikk
.
UNN KARIN OLSEN, TIDLIGERE MEDLEM AV NAVS STYRE
og redaktør i Aqua
VIT
, har vært
redaktør for boka. Anne-Lise Mellbye, vår første president, har vært billedredaktør
og ansvarlig for bokas grafiske uttrykk. Med deres innsats er det blitt en praktbok
med spennende norske smaker, oppskrifter og presentasjon av flere av våre akevitt
autoriserte restauranter.
GYLNE ØYEBLIKK
ER BLITT UTARBEIDET MED FAGLIG STØTTE
fra mange av
NAV
s sam
arbeidspartnere. En raus økonomisk støtte fra Norgesgruppen har vært avgjørende.
NORSKE AKEVITTERS VENNER MENER
det i årene framover er behov for en høyere
prioritering av norsk kultur generelt og norsk mat- og drikkekultur spesielt. Vårt mål
er at
Gylne øyeblikk
skal bidra til dette. Som medlem av
NAV
er du en viktig ambassadør
for å spre budskapet i
Gylne øyeblikk.
INNHOLD
n
4
|
2014
3
Uttalelse fra Akevittinget
4
Akevittinget 2014
Rapport fra Eidsvoll
6
Reseptboken
Professor emeritus Jan Karlsen tester
8
Om krydderurter i skarp dram
Det dreier seg om C
2
H
5
OH
11
Julesylte trinn for trinn
Eldgammel tradisjon
13
Syltelabber
Matentusiastenes favoritt
14
Lekre desserter til jul
Etterlengtet ettersmak
18
Portrettet:
Møt Stig Bareksten
21
Julens nye akevitter
24
Bli akevittsmaker
26
Nye autorisasjoner
29
Siden sist
32
Arrangementer
Utgiver:
Norske Akevitters Venner
Aqua
VIT
utkommer fire ganger
årlig og går bare til medlemmer av
Norske Akevitters Venner.
Redaktør:
Sjur Harby
Mobil:
488 97 714
E-post:
sjur.harby@norsk-akevitt.orgSpråkansvarlig:
Tore Rygh
E-post:
juryg@online.noDesign:
Tweed
Trykk:
Merkur Trykk
Opplag:
7.200
Redaksjon avsluttet:
1. desember
Forsidefoto:
Det Norske Brenneri
Foto side 2:
Sjur Harby
www.norsk-akevitt.orgPresident:
Per Harald Grue
Brekkeveien 39
1430 Ås
Telefon:
64 94 30 78
Mobil:
970 33 526
E-post:
pharagru@online.noSekretariat:
Norske Akevitters Venner
v/Lars Ole Ørjasæter
Boks 119 Manglerud
0612 Oslo
Telefon:
23 15 85 00
E-post:
post@norsk-akevitt.orgISSN 1894-986X