

4|2014
AQUAVIT
3
FOTO: ELSE BRASETH
Akevittinget, samlet på Eidsvoll
20. september 2014, vedtok å
oversende følgende uttalelse til
Regjeringen: Produsenter og
grossister må få tillatelse til å
informere om øl, akevitt og mat.
Norske Akevitters Venner (
NAV
), samlet til
Akevitting på Eidsvoll, støtter Regjeringens
forslag om at grossister og produsenter av
øl og akevitt kan gi nøktern informasjon
til forbrukerne om sine produkter. Vi er
enig i at slik informasjon ikke bryter med
forbudet mot alkoholreklame.
NAV
mener
imidlertid at Regjeringens forslag ikke går
langt nok. Bruken av norsk øl og norsk
akevitt må knyttes sterkere til mat og det
gode måltid. Nøktern informasjon om øl
og akevitt som passer til norske matretter,
må kunne gis av produsenter og grossister.
Dette er god kulturpolitikk og vil bidra til
en mer ansvarlig bruk av alkohol i Norge.
Regjeringen har fremmet et hørings
forslag om at produsenter og grossister
av alkoholholdige varer kan gi nøktern
informasjon om produktene på sine
hjemmesider.
Norske Akevitters Venner (
NAV
) støtter
dette forslaget.
NAV
mener dagens strenge
praktisering av forbudet mot alkohol
reklame fører til at forbrukerne ikke får
nødvendig informasjon omalkoholholdige
produkter. Dagens praksis fører også til
at norske produsenter av fruktvin, øl og
akevitt ikke har samme muligheter som
utenlandske produsenter til å gjøre sine
produkter kjent. Dette fører til et uønsket
importpress på for eksempel øl og akevitt.
NAV
hilser derfor Regjeringens forslag
velkommen.
Norske Akevitters Venner mener at
Regjeringens forslag ikke går langt nok.
Forslaget åpner ikke for å gi nøktern
informasjon om bruk av øl og akevitt til
mat. Regjeringens resonnement synes
å være at informasjon om bruk av øl og
akevitt fører til økt forbruk.
Norske Akevitters Venner er uenig i
dette.
NAV
har i 15 år arbeidet for å knytte
norsk øl og norsk akevitt sterkere til norsk
mat og norsk matkultur.
NAV
s erfaring er
at en sterk tilknytning mellom øl, akevitt
og norsk mat fører til en sunnere og mer
ansvarlig bruk av alkohol.
Vår tradisjonsrike norske matkultur er
nært knyttet til norsk drikkekultur, øl og
akevitt. Til norsk mat hører norsk drikke.
Ved å fokusere på smak, glede og de gode
opplevelsene rundt det norske måltid, er
vi av den mening at skadevirkningene av
alkohol reduseres.
Norske Akevitters Venner foreslår der
for at grossister og produsenter av alkohol
holdige produkter får adgang til å gi
nøktern produktinformasjon om bruk av
øl og akevitt til mat på sine hjemmesider.
Vinmonopolet tilbyr omfattende infor
masjon om vin til mat, både på egne nett
sider og i kundeblad og brosjyrer. Når det
gjelder sterkøl og akevitt, er denne typen
forbrukerinformasjon mangelfull. Det må
nå etter
NAV
s mening bli en rimelig
balanse i Vinmonopolets informasjon om
vin, øl og akevitt til mat.
Norske Akevitters Venner foreslår
videre at grossister og produsenter av
øl får adgang til å kunne presentere øl
sammen med mat i dagligvarebutikkene.
Vi mener dette vil bidra til å profilere øl
som en matdrikk og ikke som en rusdrikk.
NAV
s erfaring er at dette over tid vil
redusere skadevirkningene og forbruket
av øl som rusmiddel.
n
UTTALELSE FRAAKEVITTINGET
FOTO: SJUR HARBY