Background Image
Previous Page  3 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 36 Next Page
Page Background

4|2014

AQUAVIT

3

FOTO: ELSE BRASETH

Akevittinget, samlet på Eidsvoll

20. september 2014, vedtok å

oversende følgende uttalelse til

Regjeringen: Produsenter og

grossister må få tillatelse til å

informere om øl, akevitt og mat.

Norske Akevitters Venner (

NAV

), samlet til

Akevitting på Eidsvoll, støtter Regjeringens

forslag om at grossister og produsenter av

øl og akevitt kan gi nøktern informasjon

til forbrukerne om sine produkter. Vi er

enig i at slik informasjon ikke bryter med

forbudet mot alkoholreklame.

NAV

mener

imidlertid at Regjeringens forslag ikke går

langt nok. Bruken av norsk øl og norsk

akevitt må knyttes sterkere til mat og det

gode måltid. Nøktern informasjon om øl

og akevitt som passer til norske matretter,

må kunne gis av produsenter og grossister.

Dette er god kulturpolitikk og vil bidra til

en mer ansvarlig bruk av alkohol i Norge.

 Regjeringen har fremmet et hørings­

forslag om at produsenter og grossister

av alkoholholdige varer kan gi nøktern

informasjon om produktene på sine

hjemmesider.

 Norske Akevitters Venner (

NAV

) støtter

dette forslaget.

NAV

mener dagens strenge

praktisering av forbudet mot alkohol­

reklame fører til at forbrukerne ikke får

nødvendig informasjon omalkoholholdige

produkter. Dagens praksis fører også til

at norske produsenter av fruktvin, øl og

akevitt ikke har samme muligheter som

utenlandske produsenter til å gjøre sine

produkter kjent. Dette fører til et uønsket

importpress på for eksempel øl og akevitt.

NAV

hilser derfor Regjeringens forslag

velkommen.

 Norske Akevitters Venner mener at

Regjeringens forslag ikke går langt nok.

Forslaget åpner ikke for å gi nøktern

informasjon om bruk av øl og akevitt til

mat. Regjeringens resonnement synes

å være at informasjon om bruk av øl og

akevitt fører til økt forbruk.

 Norske Akevitters Venner er uenig i

dette.

NAV

har i 15 år arbeidet for å knytte

norsk øl og norsk akevitt sterkere til norsk

mat og norsk matkultur.

NAV

s erfaring er

at en sterk tilknytning mellom øl, akevitt

og norsk mat fører til en sunnere og mer

ansvarlig bruk av alkohol.

 Vår tradisjonsrike norske matkultur er

nært knyttet til norsk drikkekultur, øl og

akevitt. Til norsk mat hører norsk drikke.

Ved å fokusere på smak, glede og de gode

opplevelsene rundt det norske måltid, er

vi av den mening at skadevirkningene av

alkohol reduseres.

 Norske Akevitters Venner foreslår der­

for at grossister og produsenter av alkohol­

holdige produkter får adgang til å gi

nøktern produktinformasjon om bruk av

øl og akevitt til mat på sine hjemmesider.

 Vinmonopolet tilbyr omfattende infor­

masjon om vin til mat, både på egne nett­

sider og i kundeblad og brosjyrer. Når det

gjelder sterkøl og akevitt, er denne typen

forbrukerinformasjon mangelfull. Det må

nå etter

NAV

s mening bli en rimelig

balanse i Vinmonopolets informasjon om

vin, øl og akevitt til mat.

 Norske Akevitters Venner foreslår

videre at grossister og produsenter av

øl får adgang til å kunne presentere øl

sammen med mat i dagligvarebutikkene.

Vi mener dette vil bidra til å profilere øl

som en matdrikk og ikke som en rusdrikk.

NAV

s erfaring er at dette over tid vil

redusere skadevirkningene og forbruket

av øl som rusmiddel.

n

UTTALELSE FRAAKEVITTINGET

FOTO: SJUR HARBY