Background Image
Previous Page  7 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 36 Next Page
Page Background

4|2014

AQUAVIT

7

dårligere. På 1600-tallet var det høyst

fire til fem leger her til lands. Også her

var Bergen først ute, da Christian

IV

ut­

nevnte landets første offentlige lege der

i 1603. Rundt 1750 var antallet steget til

rundt ti, hvorav fem var embetsmenn og

resten privatpraktiserende. I 1814 var det

registrert 120 leger, så det gikk jo fremover,

men 80 av dem var knyttet til tidens få

byer og kjøpsteder. Chrestianes bok er

et vitnesbyrd om at du altså måtte søke

hjelp andre steder, da sykdom inntraff. De

kloke konene var nærliggende, og den som

vil fordype seg i folkemedisinen, finner

mye stoff i Ingjald Reichborn-Kjenneruds

Vår gamle trolldomsmedisin

og

Våre folke-

medisinske lægeurter.

Ingrediensene

– Men tilbake til boken hennes. Noe av

dette er jo enkle saker. Hennes «Pomerantz

aqvevit» nøyer seg for eksempel med

pomeransskall, altså tørket appelsinskall.

Hun lot skallene trekke i spriten en viss

tid, før hun silte av. Det samme har jeg

gjort her, i en uke. Antall dager avgjorde

hvor bittert brennevin du ville ha. Han

skjenker i en liten tår. – Denne derimot –

vi er over i den andre karaffelen – denne

inneholder «Carmenative Aqvevit», og

her finner vi langt flere ingredienser,

henholdsvis

romersk

kamilleblomst,

kanel, en plante fra Indonesia som kalles

Galangarot, litt anis, muskatblomme,

fennikelfrø og sassafrasbark, et tre vi må

til Mexico for å finne barken til. I datidens

Norge var det de færreste som kunne

skaffe til veie alt dette, og det understreker

at Chrestiane Hedewig var en kvinne med

både økonomi og forbindelser. Dessuten

måtte hun ha tid til å drive med dette,

hvilket indikerer at hun rådet over en stor

husholdning.

Mengdene

– Det siste jeg vil trekke frem, er

porsjonene. Når hun skriver at «Til 10

potter Brendevin tager man», så til­

svarer det rundt ti liter. Det er mye i en

privathusholdning, der dette ikke nød­

vendigvis ble drukket for gledens skyld.

Smaker du på den karmenative akevitten,

det ligger i navnet at den var myntet på

magen, har den kraftig smak, med det er

først og fremst bitterstoffene du kjenner.

Når du i tillegg vet at spriten før i tiden

hadde mye fusel, forstår du det det gamle

munnhellet om at vondt skal vondt for­

drive. Smakssettingen skjedde enten ved

at det ble laget uttrekk eller destillater av

urtene som deretter ble tilsatt spriten.

Stort sett har hun oppskrifter på akevitt

til medisinsk bruk, og ti liter er en real

porsjon. Hun kan enten ha produsert

dette for salg, men det tviler jeg på ut fra

det du forteller omhennes sosiale posisjon

i datidens Kristiansand, eller hun kan ha

sørget for at mannskapet på ektemannens

båter hadde et velutstyrt skipsapotek. Da

blir mengdene i oppskriftene mer for­

ståelige.

n

V:

Professor emeritus Jan Karlsen i laboratoriet på Farmasøytisk institutt.

H:

«Pomerantz aqvevit» og «Carmenative Aqvevit» smakte vondt, men gjorde godt.

DETTE ER SAKEN

I januar 2014 mottok Norske

Akevitters Venner en gammel

reseptbok i gave fra brødrene

Johan Julius og Jørgen Just Moe.

Boken ble påbegynt i februar

1770 og er ført i pennen av

Chrestiane Hedewig Christensen.

De første artiklene om boken sto

i Aqua

VIT

nr. 1 og 2 i år.