Background Image
Previous Page  8 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 36 Next Page
Page Background

8

AQUAVIT

4|2014

Til alle tider har mennesker over hele

verden vært tiltrukket av en rusfølelse.

Ett eller annet mer eller mindre skadelig

virkestoff som kan tas inn via magen,

blodet eller pusten. Noe som endrer

hjernefunksjonen, som i beste fall fjerner

alle mentale grenser og gir oss evig­

hetens åpenbaring. Eller i verste fall gjør

oss voldelige, selvdestruktive og ute av

stand til å ta vare på oss selv. Det faktum

at stoffene ofte er svært avhengighets­

skapende, overskygger ønsket om de

kortsiktige, behagelige virkningene. Alko­

hol er det vanligste rusmiddelet, og «vin­

ånden» fra tidligere tider er fremdeles

ettertraktet.

Ondt skal ondt fordrive

Det er lenge siden menneskene ble klar

over at det var «noe» i gjæret frukt.

Elefantene ble unormalt slengete i

snabelen i perioder med mye nedfalls­

frukt; antilopene sov spesielt mye osv.

Når destillasjonsmetoden, og dermed

alkoholen, ble kjent, vet vi ikke. Det

sies at kineserne var først ute – med

vekslende hell. Tidligere statsminister

i Norge, Oddvar Nordli, skal ha uttalt

under et statsbesøk «Denni har dom itte

vøri helt heldige mæ» etter servering av

tradisjonsbrygget sake. Araberne kan

ha introdusert kunnskapen til Europa.

Ettersom profeten Muhammed strengt

forbyr inntak av alkohol, blemetoden først

og fremst brukt i parfymeframstilling,

men de kristne europeerne så annerledes

på saken. De lærte seg fort destillasjonens

kunst og la mye tid og flid i å forbedre den.

Riktignok var alkohol i middelalderen

bare brukt medisinsk. Ut fra prinsippet

om at ondt skal ondt fordrive, fant

sikkert mange lindring i sårvask under

forferdelige smerter og svelging av et stoff

som mest minnet om brennende fakler.

Senere lærte vi oss formelen for fusel, den

som preget både lukt og smak på brygget

på en særdeles frastøtende måte. Men så

lenge virkningen var til stede, ble nytelsen

underordnet, og brygget ble sett på som

et statussymbol, forbeholdt lensmenn,

prester og andre representanter for over­

klassen.

Store planter mest virkningsfulle

Svartedauden, som herjet midt på 1300-

tallet, gjorde brennevin kjent og etter­

traktet i Norge. Enkelte steder døde

opp mot halvparten av befolkningen i

grendelaget; de gjenlevende benyttet alle

tenkelige hjelpemidler i forsøket på å over-

leve. Planteriket har alltid forsynt men­

neskeheten med medisinske virkestoffer,

og folketroen med sine magiske midler og

formularer hadde en sterk posisjon. Det

ble naturlig å benytte alkohol til uttrekk av

urter og bevaring av saften. Store planter

med kraftig vekst var mest virkningsfulle.

Disse måtte ha mye av Guds gode kraft i

seg. Kvann er et godt eksempel. Planten

blir regnet som Norges eldste grønnsak

og har i årtusener vært benyttet til mat,

medisin, desinfeksjon og magi. Den

gjorde folk mette og friske – da måtte den

vel også kunne hjelpe mot den fryktede

pesten? Som én av få norske planter ble

den eksportert i store mengder til Europa,

ikke lenger bare som et næringsmiddel,

men også som viktig medisin. I Gulatings­

loven, som kan gå tilbake til før år 900,

står det at den som stjeler kvann i annen

manns kvanngard, kan straffes med

døden. Gulsøte er et annet eksempel på

smakstilsettere i brennevin med håp om

medisinsk virkning. Planten er usedvanlig

bitter. Tidligere mente folk at med så

vond smak måtte den være besatt av

selveste Fanden selv. Det ble derfor en

stor risiko forbundet med bruk, men hvis

alt gikk som planlagt, skulle virkningen

bli spesielt god. Isop er også en plante som

ble tillagt spesielle egenskaper. Den er

nevnt i Bibelen og var dermed en vekst for

sjelerensing. Samtidig skulle den ha evnen

til å gjøre harskt fett mindre harskt. Den

har en kraftig og dominerende smak og

kan nok døyve både forråtnelsesprosesser

i mat og fusel i drikke. Dermed kunne den

også rense kroppen fysisk. I så måte kan

den anses som en dobbeltrenser.

Spor i mosen

Den norske historien om brennevin­

produksjon, eller Aqua vitae, framstilling

av livets vann, preges av perioder med

forbud og fri produksjon. Destillasjons­

metodene ble etter hvert bedre, poteten

tok over etter frukt, bær og korn som

råstoff, kunnskapen økte, og det tidligere

VEDERQUEGELSENS FLUIDUM

OGDETSDRANKEDEMPENDE

URTETILSÆTNINGER

LITT OM KRYDDERURTER I SKARP DRAM

Gyldenvann, hemkok, moonshine, ildvann, rakcha, chiboko, spir. conc.,

– kjært barn har mange navn. Det dreier seg om alkohol med den tørre kjemiske formelen C

2

H

5

OH,

men det er ikke formelen som har gitt væsken mange navn; det er virkningen av den.

TEKST: AUD JOVALL, ANNO MUSEUM

|

FOTO: HEDMARKSMUSEETS FOTOAVDELING