AquaVIT nr. 4 - 2019

2 AQUAVIT 4|2019 20 ÅR ER INGEN HØY ALDER. Likevel finner vi god grunn til å markere – runde tall er jo ofte både mål og milepel. Det gir grunn til å stoppe opp, se litt tilbake og tenke etter. Men det er om å gjøre ikke å bli stående. For vi skal jo videre. 1999 – OG PERIODEN FØR. Mye var annerledes, ikke minst på den sektoren Norske Akevitters Venner arbeider. Økende interesse for norsk matkultur som resultat fra OL -tidene tidlig på 1990-tallet. Selvtilliten på dette området økte, når norske kokker hevdet seg internasjonalt. Interessen for ledsagende norsk drikke kom som en følge – tradisjonsmat ble attraktiv festmat med et godt akevittvalg til. Vinmonopolet skilte ut produksjonsvirksomheten i 1996, og Arcus oppsto. Monopolene var i oppløsning, selv om produksjonsmonopolet på brennevin sto seg til 2005, men da ventet andre produsenter. Ole Puntervold må nevnes særskilt som pionér her. MED ØKENDE INTERESSE trengtes bedre systematikk i informasjonsarbeidet om norsk mat- og drikkekultur. En ekstra grunn til at tanken kom opp om en støtte­ forening for det gode norske brennevinet, var politikernes vedtak om å privatisere Arcus, som da var eneste norske aktør. Rundt årtusenskiftet ble Arcus frambudt til salgs. Faren for utflagging av hele produksjonen ble vurdert til å være høy, for det pågikk en omfattende konsolidering av alkoholbransjen internasjonalt. En følge av slik utflagging kunne fort bli at den særpregete norske akevitten forfalt – få trodde at potetspriten da ville overleve. Fra 16. desember 1999 var folkebevegelsen i gang! Privatiseringen endte godt. MYE HAR SKJEDD. Vi er i dag rundt 8000 entusiastiske venner av norsk akevitt og av norsk mat- og drikkekultur. Fra et meget begrenset tilbud av forskjellige akevitter på 1990-tallet, var det i Vinmonopolets slipp 1. november 2019 hele 26 nye akevitter! VI SKAL VIDERE! Matkulturen utvikler seg og globaliseres. Nye impulser gir synergier med tradisjonene. Stor variasjon i øl, nye akevitter, nye måter å nyte akevitten på – bare fantasien begrenser kombinasjonsmulighetene av gode smaker. Det vil vi være med på, prege og støtte opp om. Vår ambisjon om å bli 10 000 i 2020 – «10 i 20» – blir nok med drømmen. Men la drømmen leve videre! Det er behov for oss og for vårt uforanderlige formål. Utgiver: Norske Akevitters Venner Aqua vit utkommer fire ganger årlig og går bare til medlemmer av Norske Akevitters Venner. Redaktør: Sjur Harby Mobil: 488 97 714 E-post: sjur.harby@norsk-akevitt.org Språkansvarlig: Tore Rygh E-post: juryg@online.no Design: Tweed Trykk: Merkur Grafisk as Opplag: 7400 trykte eksemplarer Redaksjon avsluttet: 26. november 2019 Forsidefoto: Paul Patrick Børhaug norsk-akevitt.org President: Ingvar Hage Sekretariat: Norske Akevitters Venner v/Lars Ole Ørjasæter Boks 119 Manglerud 0612 Oslo Telefon: 23 15 85 00 E-post: post@norsk-akevitt.org ISSN 1894-986X PRESIDENTEN HAR ORDET Artikler mottas på norsk. Tekst, bilder og billedtekst skal sendes på e-post til redaktøren: sjur.harby@norsk-akevitt.org . En artikkel må ikke overstige to A4-sider med 12 punkt skrift i 1,5 linjeavstand. Fotografier leveres digitalt i høyeste oppløsning (eventuelt papirbilder). Navn på fotograf skal medfølge, og rettigheter må være avklart. Andre illustrasjoner etter avtale. Frist for innlevering av stoff i 2020 (endringer kan forekomme): 1: 7. februar | 2: 27. april | 3: 7. september | 4: 2. november Merk: Endringer kan forekomme. Forfatterinstruks FOTO: NIBIO Ved en milepel Medlem av INGVAR HAGE president

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy