AquaVIT nr. 4 - 2020

2 AQUAVIT 4|2020 Utgiver: Norske akevitters venner Aqua vit utkommer fire ganger årlig og går bare til medlemmer av Norske akevitters venner. Redaktør: Sjur Harby Mobil: 488 97 714 E-post: sjur.harby@norsk-akevitt.org Språkansvarlig: Tore Rygh E-post: juryg@online.no Design: Merkur Grafisk as Trykk: Merkur Grafisk as Opplag: 7300 trykte eksemplarer Redaksjon avsluttet: 19.11.2020 Forsidefoto: Inger Christine Årstad www.norsk-akevitt.org President: Elisabeth Gjestland Telefon: 991 66 016 E-post: elisabeth@norsk-akevitt.org Sekretariat: Norske akevitters venner v/Lars Ole Ørjasæter Boks 119 Manglerud, 0612 Oslo Telefon: 23 15 85 00 E-post: post@norsk-akevitt.org ISSN 1894-986X MIN FARFAR STARTET bedriftshistorisk museum på Hydro og hadde seilskutemuseum i kjelleren, og pappa har en samling telefoner fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Så jeg har det vel litt i genene, det å være en samler, tror jeg. I DENNE UTGAVEN av AquaVIT kan du lese om to samlere som gjør mye for å ivareta norsk mat- og drikkehistorie: Én har det som må være Norges, om ikke verdens, største akevittsamling, den andre har trolig landets største samling av kokebøker. Slike samlinger er nyttige og av historisk verdi og interesse, andre samlinger er mer av personlig verdi – som min samling med snart hundre Mummikopper. At enkeltpersoner er dedikerte samlere og bygger opp gode samlinger, bidrar til å tette store kunnskapshull i historien – og ikke minst hjelper de fremtiden med å huske og lære, men også fornye. VI GÅR INN I EN HØYTID, der mange setter seg til bords og følger tradisjoner som går mange hundre, kanskje til og med tusen, år tilbake i tid. For eksempel nevnes lutefisk første gang i norsk litteratur i 1555 - rakefisk så tidlig som 1348. At norsk akevitt er tradisjon til jul, er det liten tvil om. Det er gledelig å se at den tradisjonelle norske drikken også preges av fornyelse – se bare på de siste slippene på Vinmonopolet. Mangfoldet i akevittkategorien blir stadig større og bredere, når det gjelder både innovasjoner, og når det kommer til videreforedling av allerede kjente akevittsorter. Kanskje er det én av de nye utfordrerne vi har fått i år som er klassikeren om hundre år? DETTE BLIR ÅRET FOR NYE JULETRADISJONER for min del: For første gang skal jeg feire jul med svigerfamilien, uten å møte mine egne foreldre og søstre på julaften – og snart har jeg min egen lille familie. Uansett tar jeg med meg noen av mine egne tradisjoner, samtidig som nye tradisjoner skapes. DET ER MED JULEFEIRINGEN som med akevitten: Ingen tradisjon uten fornyelse, og ingen fornyelse uten tradisjon. MED ØNSKE OM EN RIKTIG GOD JUL PRESIDENTEN HAR ORDET Artikler mottas på norsk. Tekst, bilder og billedtekst skal sendes på e-post til redaktøren: sjur.harby@norsk-akevitt.org . En artikkel må ikke overstige to A4-sider med 12 punkt skrift i 1,5 linjeavstand. Fotografier leveres digitalt i høyeste oppløsning (eventuelt papirbilder). Navn på fotograf skal medfølge, og rettigheter må være avklart. Andre illustrasjoner etter avtale. Datoer for innlevering av stoff i 2021: 1: 5. februar | 2: 9. april | 3: 3. september | 4: 29. oktober Forfatterinstruks FOTO: MARIELL MIDTBØ BØYUM God jul! Medlem av ELISABETH GJESTLAND president NO - 1430 S V A N E M E R K E T

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy