Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

13 I spektakulære omgivelser produseres arktisk akevitt fra verdens nordligste destilleri. Aurora Spirit Distillery i Lyngen er Nord-Norges eneste akevittprodusent, og de er stolte av å kunne tilby produkter basert på arktiske råvarer av høy kvalitet. I Årøybukt, like nord for Lyngseidet i Troms, har Aurora Spirit driftet verdens nordligste destilleri i fem år. På et gammelt NATO-anlegg har gründerne bygget opp et topp moderne destilleri, i kombinasjon med et besøkssenter. Kombinasjonen alkoholproduksjon og turisme, har vist seg som en suksess, og her tilbyr de omvisninger i destilleri og lager, med smaksprøver, og med mulighet for å lære mer om både produktene og produksjonen. Dette er veldig populært i Skottland der mer enn to millioner mennesker besøker skotske destillerier hvert år. Akevitt Aurora Spirit Distillery er Nord-Norges eneste akevittprodusent, og de lager i dag fire ulike typer akevitt under varemerket Bivrost®. Destilleriet benytter smeltevann fra isbreer i Lyngsalpene, samt arktiske bær og vekster i alle sine produkter. I en av akevittene brukes det for eksempel destillerte, arktiske tyttebær og multer. Navnet «Bivrost» har også solid grunn i nordisk kultur – det er ordet vikingene brukte om nordlyset. Bivrost-produktene har vunnet høyt- hengende medaljer, kåringer og konkurranser, og høstet anerkjennelse fra entusiaster over hele verden. I tillegg til akevitt, produserer Aurora Spirit både vodka, gin og whisky. Kompetansen har de hentet både fra innland og utland. Aurora har satset mye penger på kvalitetsfat for modning av akevitt og whisky. I tillegg har de nylig bygget et nytt lager for fatlagring. Lageret er basert på gamle stilen til langhus fra vikingtiden, bygget i massivt tre og med torv på taket. Utformingen har ikke bare en estetisk årsak, men også en funksjon: Torven beskytter bygningen mot direkte sollys om sommeren og isolerer bygningen om vinteren. Dermed unngår en store svingninger i temperatur og fuktighet, noe som har innvirkning på lagring av edlere dråper. Lageret er også mer eksponert for de arktiske elementene, som vil være med på å gi whiskyen et særpreg på den globale arena. I så måte forener en over 1000 år gamle tradisjo- ner med moderne whiskyproduksjon nord for polarsirkelen. Innsiden av langhuset preges av rekke på rekke med whiskyfat, solide bæreele- menter og subtil, atmosfærisk belysning som øker opplevelsen for de besøkende. Designet er nemlig ikke bare optimalisert for gode lagringsforhold og effektive modningstemperaturer for whiskyfatene; lageret er også designet for å være en unik besøksopplevelse. Langhuset er nå åpnet for publikum og inngår som et fast element i guidede turer. Overnatting med panoramautsikt For to år siden ble det bygget ti små hytter rett bak destilleriet. Langt fra forurensning og støy, er disse minihyttene med panorama fjordutsikt den perfekte plassen for par, møtedeltakere og andre som søker seg nærmere naturen. Hyttene har en spektakulær utsikt over de arktiske omgivelsene, rett fra stuen. Hyttene er tilknyttet destilleriet, og har umiddelbar tilgang til turterreng samt flere spennende aktiviteter. Overnatting og aktiviteter kan bookes på Aurora sine nettsider, www.bivrost.com eller på www.lyngen.com. Etablert: 2016 Kolonne/pot still: Kombinert potstill/ kolonne still med 13 plater. Produsert av Kothe Destillationstechnik, 1200 liter. Produktkategorier: whisky, akevitt, gin, vodka, likører. Besøk: Ja. Åpningstider: Man.-fre. 12:00-16:00 (Guidet tur kl. 12:00 og 14:00). I sommer er det også guidet tur på lørdager. Kontaktdata: E-post: post@auroraspirit.com Telefon: 919 04 260 Nettside: www.bivrost.com Annet: Det er mulig å booke over­ natting, bespisning og andre aktiviteter på visningssenteret, for eksempel «VIP Whisky Tour», Distillery Managers tour», «Whisky tasting», m.fl . På destilleriet er det en fantastisk utsikt mot Lyngs­ alpene. Det er en avslappende atmosfære i Loungen og de ansatte gjør sitt ypperste for at besøkende skal føle seg verdsatt. En kan ta kontakt for å få et spesialtilpasset tilbud på overnatting, bespisning og opplevelser.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy