Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

15 By Brenneri er en hånd- verksbedrift etablert i 2017, basert på tidligere profesjonell brenneri­ virksomhet fra 1834 til 1884. En destillerer i små batcher, noe som sikrer høy kvalitet. På gården finnes eget kildevann fra Byafjellet, som med sitt høye mineralinnhold gir en egen karakter på smaken. Det destilleres på et Arnold Holstein kolonneapparat fra Tyskland, og produktene fra By Brenneri er et resultat av lang tids uttesting av krydderkvalitet­ er og -blandinger, samt av ulike produk- sjonsmetoder. – Vi brygger for fremtiden – med inspirasjon fra gamle oppskrifter, sier daglig leder Hermod Fledsberg. Fallrettigheter Det historiske grunnlaget for By Brenneri var fallrettighetene i Byafossen ved Steinkjer som tilhørte gårdene Helge, Rein og By. Her hadde en to sagbruk og en mølle som ble drevet av vannet fra fossen. Tidlig på 1800-tallet ble de tre eiendommene kjøpt opp av familien Gram, som bygget opp et stort eiendoms- kompleks i Innherred. Familien bygget nye sag- og møllebruk ved Byafossen. I 1830-årene fortsatte den industrielle satsingen med reising av teglverk og brenneri på By. Om lag 40 år senere etablerte et aksjeselskap med interessen- ter fra Steinkjer, et turbindrevet spinneri på grunnlag av tinglyste rettigheter til å ta ut 60 hestekrefter fra fossen. Senere ble det også bygget et veveri. I slutten av 1880-årene ble det lansert planer om å bygge et tresliperi ved fossen. Det måtte nye eiere til for å få realisert prosjektet, som stod klart i 1896. Selskapet hadde da fått navnet Helge-Rein-By Brug, og drev en omfattende skogbruks-, eiendoms- og industrivirksomhet. «Den som intet våger, intet vinner». Disse ordene er ganske beskrivende på familien Grams virksomhet. De satset høyt, og nøt stor anseelse på flere områder. Mangt er skrevet om By Gård, By Bruk og Gram-familiens virksomhet ved Byafossen i Steinkjer. Utnyttelsen av vannkraften stod sentralt i virksomheten som vi best kjenner gjennom stampe­ møllen, teglverket, den store By mølle og ikke minst sagbrukene som foredlet tømmeret fra skogeiendommene til salgbar trelast både innenlands og utenlands. Senere kom det også et tresliperi ved Byafossen. Gården og bruket la grunnlaget for utviklingen av Byafossen som et tettsted og sysselsatte storparten av lokalbefolkningen. Store gråsteinsbygninger på gårds­ tunet vitner om den betydelige aktivitet­ en som har vært, og som fortsatt pågår i nåtidens former. Den ene bygningen, brenneriet, har en lang historie som er lite beskrevet i litteraturen. I 170 år har denne monumentale bygningen stått stødig, til tross for brann og krigshand- linger, omlegging av virksomhet og eierskifter. Nå er den i ferd med å få tilbake sin opprinnelige funksjon, skriver lokal­ historiker Roger Lyngstad i et dokument som tar fra seg historien til By Brenneri fra tidligere tider fram til i dag. På By gård var det profesjonell brennerivirksomhet i perioden 1834 til 1884. I 1834 ble det bygd en liten bryggeribygning i tre, og kjøpt inn en stor «brændevinspande». Etterspørsel­ en etter spriten fra By Brenneri var stor, og i 1850 ble det bygd en ny stor brenneribygning i naturstein. Den bygningen står fortsatt og er en del av gårdsanlegget på By. Steinbygningen er i dag produksjonslokaler for dagens By brenneri som ble etablert i 2017. By Brenneri har en rekke forskjellige typer akevitt og gin i produktporte­ føljen, blant dem Erich Christians Aquavit No1 – produsert som en hyllest til ølbrygger EC Dahl som på midten av 1800-tallet også var kjent som spritgrossist. Det fortelles at det var EC Dahl som kjøpte det meste av produksjonen fra By. By Brenneri, Steinkjer Etablert: 1834/2017 Kolonne/pot still: Arnold Holstein, 50 liter. Produktkategorier: Akevitt, gin. Besøk: Etter avtale. Åpningstider: Ved henvendelse. Kontaktdata: E-post: post@bybrenneri.no Telefon: 918 26 645 Nettside: www.bybrenneri.no

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy