Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

18 tid – både til produktutvikling og lagring. I dag er vi kanskje mest kjente for håndverksproduktene; akevittene Arvesølvet med 24 måneder på fat, Arvesølvet Helt Klar, Arvesølvets serie med Single Cask-akevitter – i tillegg til selgere som Villmarksakevitten og Hellstrøm. I 2015 kom vi med den første whiskyen vår. En whisky trenger tid – minimum tre år på fat for at produktet skal få kunne kalles whisky. Den første whiskyen fikk navnet Eiktyrne, og den har etter hvert blitt til en serie med norsk maltwhisky, der Eiktyrne Quadruple Batch II er det siste tilskuddet. Norges første single malt kom i 2012, og her var det Ole Punter- vold som skrev norsk brennevinshisto- rie, forteller Nelvik. En ginrevolusjon I 2015 lanserte Det Norske Brenneri den første ginen. – Vi kunne valgt den enkle veien, det vil si å lage en gin etter god, gammel engelsk oppskrift. Det ville vært trygt, og brennevinet ville føyd seg inn i rekken av «grei» gin, men heller ikke noe mer. Gjengen i Grimstad valgte å satse på norske bær og urter. Einerbær fra Røros, Finnmarksvidda og Hemsedal ble plukket av ivrige samarbeidspartnere. Dessuten blåbær fra Nordmarka og andre steder, rabarbra fra Grimstad, blæretang fra havet utenfor Brenneriet er også med i oppskriften sammen med hele appelsiner med fruktkjøtt, kvann fra Innlandet og bergmynte. I tillegg kommer 14 andre krydder, urter og bær. Dette viste seg å være en vinnerre- sept, og i 2016 fikk Harahorn sin første gullmedalje i World Spirits Competiti- on i San Francisco. Senere er den blant blitt kåret som Årets Gin i USA. Etter hvert har originalen også fått selskap av flere varianter; Harahorn Pink, Hara- horn Fatlagret og Harahorn White Lemon. Tiårsjubileum Vi kan ikke unnlate å nevne at Arve­ sølvet Aquavit feirer tiårsjubileum i 2021. Dette feires med en helt spesiell utgave med flere detaljer i ekte sølv; på korken, i logoen og et felt til nummere- ringen. Et funn for samlere. Gullsmed Unni Storm-Johannsen Nordahl i Grimstad har utført hånd­ arbeidet på jubileumsutgaven, noe som har tatt mange uker, og det sies at det gikk med rundt 25 kilo sølv for å få alt på plass. Det ble tappet kun 1000 eksemplarer, og alle flaskene er selvsagt nummerert. Master blender Jon Bertelsen har her hentet frem innhold fra de aller beste fatene i fatlageret: Sherryfat, fat som har vært benyttet til lagring av Pineau des Charentes og cognac-fat, med andre ord en trippel blend til ære for jubilanten. – Vi var ambisiøse da vi startet i 2011, men det viser seg at det går an å lage brennevin som har etablert seg i verdenstoppen, med dobbelt gull til Bonden, gartneren og master blender i urtehagen Ole Puntervold Sigbjørn destillerer

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy