Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

Norske brennerier, destillerier og frittstående brennevinsprodusenter Det du nå holder i hånden, er den første samlede oversikten over norske brennerier, destillerier og frittstående brennevinsprodusenter. Til nå har det ikke vært utarbeidet noen helhetlig oversikt over hvem disse brenneriene, destilleriene og brennevinsprodusentene er. Dette har Norske Akevitters Venner nå gjort noe med. I dette heftet kan du lese om de forskjellige aktørene, hva de produserer og om det er mulig å komme på besøk. Tekniske data om destillasjonsutstyr og produksjonsvolum er også med – beregnet på dem som er litt mer enn vanlig interessert. Historien Rundt 1830 var det flere hundre brennerier i Norge. I 1957 var antallet åtte, og da produksjonsmonopolet for brennevin ble opphevet i 2005, var det kun fire protetsprit­ brennerier, et rektifikasjonsanlegg på Hamar og brennevinproduksjon hos Arcus i rest. Monopolet ble opphevet og Ole Puntervold etablerte Agder Brenneri samme år. Innenlands brennevinsproduksjon var tydeligvis interessant for flere, og det hele ballet på seg. I dag teller «brenneri- og destilleri-Norge» over 30 produsenter. Samtidig har vi også fått private selskaper som produserer brennevin hos bedrifter som har eget destilleri. Brenneri eller destilleri? Hva er forskjellen på et brenneri og et destilleri? Dersom vi holder oss i Norge, er et brenneri historisk sett en produsent av råsprit fra potet. Etter 1850 var tallet på brennerier nede i 40, og flere av disse gikk etter hvert sammen for å etablere «destillasjoner» i hovedstaden. Destillasjonene foredlet råvaren til ferdig brennevin, og i Christiania var en også nærmere markedene – både hjemme og ute. Simers & Co. Etablerte seg i Christiania i 1857. Deretter kom Løiten Brænderi’s Destillation i 1871, og året etter etablerte flere av brenneriene rundt Mjøsa Oplandske Spritfabrik. I dag har vi en stor produsent av ren, rektifisert sprit; HOFF på Gjøvik. På Atlungstad i Stange brennes det potetsprit hver høst, og på Sve Gardsbrenneri i Vågå brennes det sprit av egne poteter. De har egen rektifikasjonskolonne og det lages også ferdig brennevin. Vet du forresten forskjellen på sprit og brennevin? Se side 58 forord ÅRETS reiseguide

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy