Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

20 Egge var en av de første gårdene som ble ryddet i Lier. En antar at gården ble ryddet rundt år 0 og det sier noe om hvor gode dyrkingsforholdene faktisk er i området. Det har vært mennesker i Lierdalen i hvert fall i 6500 år før dette, men på grunn av at klimaet ble kjøligere, var menne- skene nødt til å bygge gårder for å overleve. Liers fangstfolk og jordbrukere var ikke lenger nomader, de hadde blitt boende, eller «bonde» som vi sier i dag. Vi vet at det var mye aktivitet på Egge under vikingtiden. Først og fremst fordi det er funnet mange gravhauger i området, de nærmeste ligger kun et par hundre meter fra hovedhuset på gården. I tillegg vet vi at en av Liers eldste veier går på toppen av Eggemorenen. Det sies at Ragnar Lodbrok tok med seg to fullastede vikingskip fra Lier på plynd­ ringstoktene sine i England, det er ikke umulig å tenke seg til at et par av disse vikingene kan ha stammet fra Egge. I løpet av middelalderen hadde kirken fått tak i mye land i Lier. Egge kirke og Egge sogn nevnes flere ganger i middelalderen. Kirken som var viet til St. Margareta, ble lagt ned på 1570 tallet. Selv om vi vet hvor kirken stod, kan en dessverre ikke se spor av den i dag. Dagens slekt overtar i 1702 2. februar 1702 kjøper Paul Paulsen Egge Gård Han tar senere stedsnavnet som sitt eget etternavn og slik havnet gården i familiens eie. I 1920 overtar sønnen til Paul, Marinius, gården og iverksetter jordskifte på Egge. Hans sønn, Nils Martin, legger om fra tradisjonell gårdsdrift til hage- bruksproduksjon, med hovedvekt på jordbærproduksjon med selvplukk. I 1982 overtar dagens eier, Marius Egge, gården og introduserer økologisk fruktdyrking. Dermed startet en helt ny utvikling med vekt på videreforedling av epler, i første omgang til eplemost. Egge Gårds eplemost, Liereple, ble den første tiden presset på Balholm presseri i Balestrand, men i 2002 ble den gamle pakkpressa til Balestrand kjøpt og mostproduksjonen flyttet til Egge. Tidlig ute med siderproduksjon I 2005 ble det gjort en endring i alkohollovgivningen som åpnet for privat alkoholproduksjon i Norge. Egge Gård var den første gårdsprodusenten som ble godkjent. Noe av det første Marius Egge gjorde, var å starte produksjon av Egge Gård Liersider, etter champagnemetoden. Dette er en eksklu- siv og krevende metode der sideren andregangsgjæres på flaske. Noe av sideren ble videreforedlet til Egge Eplebrennevin, som ble destillert hos Arcus. Deretter ble brennevinet lagret på eikefat fra Tronçais, slik det gjøres i tradisjonell calvadosproduksjon. Eget destilleri fra 2007 Utviklingen stoppet ikke her. I 2007 gikk en til innkjøp av et profesjonelt fransk destilleringsapparat; Alambic à Colonne, samme type som benyttes i Calvados- og Armagnac-områdene. I samarbeid med Aass Bryggeri, destillerte en i 2008 et restparti juleøl som så ble til Aass & Egge Single Malt. Whisky er ikke nevnt i navnet da det er brukt humle i ølet. Egen akevitt fra 2012 Dermed startet utviklingen av nye produkter for alvor. Egge Gård Akevitt med villkarve, var den første akevitten. Senere er det kommet en rekke nye akevittvarianter – på egne og på oppdrag for andre. 1. juli 2016 ble det 100 år lange forbudet mot alkoholsalg fra egen gård opphevet og det ble lov å drive direkte- salg av sider og annen alkoholholdig drikke, opp til 22 vol. %. I utvalget har en blant annet eplemost, sider av alle varianter og eplegløgg. – Vi har også et utvalg av lokalpro- dusert mat basert på gårdens drikke­ varer til salgs, forteller Marius Egge. Gårdsbutikken befinner seg i et av Liers eldste stabbur. Bygningen ble reist på 1600-tallet og er tidligere benyttet som møllerhus. Egge gård, Lier Etablert: 2007 Kolonne/pot still: Alambic à Colonne, 600 liter. Produktkategorier: Akevitt, gin, vodka, fruktbrennevin, sider, eplemost med mer. Besøk: Ja, etter avtale. Åpningstider: Kontakt destilleriet for besøk og omvisning. Kontaktdata: E-post: egge@egge.as Telefon: 32 85 12 31 Nettside: www.eggegaard.no Annet: Egge tilbyr også omvisning med smaking for privatpersoner og grupper. I samarbeid med andre lokale aktører kan det også organiseres fullverdige måltider.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy