Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

25 Granskauen Destilleri er historien om ekteparet Maren Grøtte og Dustin Zimmerman, som pakket snippesken og flyttet fra Stavanger til Linesøya på Trøndelagskysten for å følge gründerdrømmen. Fra byen, til en liten forblåst øy. Håndtverksdestilleriet ble etablert på Stokkøya i 2017, med fokus på hånd- plukkede, lokale ingredienser og et mål om å skape produkter som både gjenspeiler naturen de omgir seg med og omgivelsene – så vel som personene bak prosjektet. Her er det det gode håndverket som er i fokus. Håndplukke- de ingredienser, destillering på det håndlagde 350 liters kobberdestilleriet fra Forsyths, og etikettering for hånd, selvsagt. Flaske for flaske. Ja, det tar tid. Men for ekteparet er Granskauen Destilleri en lidenskap. Et hav av ingredienser Den forblåste Trøndelagskysten på Fosen-halvøya skulle vise seg å være det perfekte stedet å etablere seg. Her er fjell, skog og hav i skjønn forening. Med andre ord; ultimate omgivelser for alle de fantastiske viltvoksende ingrediense- ne naturen har å by på, og de håndpluk- kede delikatessene som skaper grobunn for destilleriets lille utvalg av ferdigvare. Til nå består katalogen av Granskauen Gin, Granskauen Akevitt og Granskau- en Beisk. Den første «babyen», Gran- skauen Gin, ble lansert i 2019, og har siden vært destilleriets fremste følges- venn. Allsidig og rund, lett å like. Når korona så inntraff, og hverdagen plutselig ble litt lengre, begynte ekteparet å leke seg med tanken på å lage en akevitt. Pors ble plukket, karve fra Inderøya ble bestilt, og Granskauen Akevitt ble til, etter overraskende lite prøving og feiling. Etter ti måneders modning på nye ungarske eikefat ble akevitten tappet i begynnelsen av mai 2021. – Det å ha naturen så tett på kroppen er fantastisk. Her sankes ingrediensene rett utfor døra. Få ting kan måle seg med følelsen når den siste snøen har smelta, frostnettene har takket for seg og vårsola begynner å varme. Da dukker også porsen opp. Som en himmelsk velduftende innvielse på årets sankesesong. Og når vårsola får varmet omgivelsene enda litt mer popper granskuddene ut. Nydelig irrgrønne. Når naturen byr på slike godsaker glemmer man fort hvor innmari lang vinteren var, og den kalde vinden som liksom aldri helt ville slippe taket, forteller Maren Grøtte. – Og så kommer seinsommeren da, når geiteramsen står i full blomst og brer seg utover som en svær jungel av lilla «godis». Vakkert. Naturen og dens tid og sted er den ultimate inspirasjon­ en. Ja, for alt er jo klart når det er klart, ikke sant? Alt fra granskuddene på trærne til akevitten på eikefatet. Det tar den tiden det tar. Sånn er det bare, slås det fast på Stokkøya. Granskauen Destilleri, Stokkøy Etablert: 2017 Kolonne/pot still: Forsyths, 350 liter. Produktkategorier: Gin, akevitt, beisk. Besøk: Ja, etter avtale. Åpningstider: Ved henvendelse. Kontaktdata: E-post: post@granskauen.no Telefon: 992 60 403 Nettside: www.granskauen.no Annet: Granskauen Destilleri har tilholdssted på vakre Stokkøya, som er vel verdt et besøk i seg selv! Foto: Kristin Slotterøy

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy