Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

32 Etter 116 år produseres det igjen en lokal akevitt fra Inderøy. Akevitten pro- duseres med stor entusiasme og nysgjerrighet. Gamle tradisjoner og oppskrifter får nytt liv, sammen med innovasjon og eksperiment- ering mot nye og spennende smaksopplevelser innen akevitt. Den Gyldne Aquavit fra Inderøy Brenneri på Berg Gård er den første akevitten som kun er basert på norske råvarer – og karven er produsert på egen gård. Svein Berfjord kaller seg akevittbonde og driver Berg Gård sammen med kona Kirsti Farbu. Her etablerte de Inderøy Brenneri i i 2015, og tappet Aquavit No. 1 i 2016. I 2019 slapp Den Gyldne Aquavit gjennom nåløyet hos Stiftelsen Norsk Mat som forvalter Spesialitet-­ merket. Akevitten fikk Spesialitet-­ merket under Trøndersk Matfestival, Nina Sundqvist, adm. dir. i Norsk Mat, og Lars Ole Ørjasæter, daglig leder i Norske Akevitters Venner, stod for utdelingen. Kun norske råvarer – Det var utrolig stas å bli tildelt Spesialitet-merket. Det viser at vi er på rett vei etter flere års hardt arbeid. Det er viktig for oss å bruke lokale råvarer der alt fra karve til krydder og honning enten kommer fra egen gård eller fra en av nabogårdene, sier Svein Berfjord. Det han ikke dyrker selv, finnes langs grøftekanter og i utmark langs Den Gyldne Omvei: Mjødurt, kvann, løvetann og granskudd. Mer lokalt og kortreist kan det ikke bli. Inderøy Destilleri har også vunnet en sølv­ medalje på International Wine & Spirit Competition (IWSC) i London, og i 2020 fikk de sølvmedalje i San Francisco for Den Gyldne Aquavit. Leieproduksjon Inderøy Brenneri produserer også brennevin for andre aktører – også utenlandske. I samarbeid med det sveitsiske firmaet International Swiss BevCo AG startet Inderøy Brenneri produksjon av Karv Luksus Akvavit i 2020, i første omgang for salg i Sveits, Frankrike og Belgia. Akevitten kom også i salg på Vinmonopolet våren 2021. I 2020 produserte Inderøy Brenneri totalt 22.500 flasker akevitt. Lanseringen av Karv gir trolig mer enn en dobling av produksjonen fra 2020 til 2021. En gylden omvei Berg Gård ligger på Kjerkensvågen i Inderøy langs Den Gyldne Omvei. 2,5 mil fra Steinkjer, 12 mil fra Trondheim. Langs «omveien» finner en mange godt etablerte mat- og drikkeprodusenter, og en rekke andre spennende opplevelser. På Berg Gård har de foruten brenneri, også Norges første autoriserte gårds­ slakteri, gårdsbutikk og spisested. De produserer gavepakker med egne produkter, unntaket er akevitt og gin som en må kjøpe via Vinmonopolet. De tar også imot grupper på akevitt­ opplevelser med smaking i fatlageret. Inderøy Brenneri, Inderøy Etablert: 2015 Kolonne/pot still: Arnold Holstein, 70 liter. Produktkategorier: Akevitt og gin. Besøk: Ja. Åpningstider: Ved henvendelse. Kontaktdata: E-post: info@berg-gaard.no Telefon: 971 31 405 Nettside: www.inderoybrenneri.no Annet: På Berg Gård drives landbruks­ produksjon, hvor en blant annet dyrker Inderøykarve. Berg Gård ble landets første autoriserte gårdsslakteri i 2003, og her foredles gårdens lam og frilandsgris, som selges i gårdsbutikken, eller serveres på Slakteriloftet spisested som er åpent hele året til forhånds­ bestilte grupper på minimum 12 personer. Gårdsbutikk: Åpningstider se www.berg-gaard.no eller Berg Gård og Inderøy Brenneri på Facebook.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy