Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

33 På Kimerud Gård i Lier produseres akevitt, gin, likør og whisky – og i løpet av få år eksporteres det brennevin til 26 land i Europa, Asia, USA og Australia samt New Zealand. De fleste urtene som brukes i produktene er dyrket på Kimerud Gård, og i tillegg dyrker de alt av bær som brukes. Allerede i 2007 begynte Ståle Håvaldsen Johnsen å leke seg med framstilling av sterkvin på hobbybasis. Johnsen med oppvekst på Sortland og elektriker som utdanning, hadde et par år tidligere truffet damen i sitt liv. Som oftest har slike damer også foreldre – og han som ble svigerfar arbeidet som botaniker i en botanisk hage i Slovakia. Han kunne mye om urter – lærdom som svigersønnen tok til seg. Interessen vokste og i 2009 leverte Johnsen det første partiet med urtebrennevin til Vinmonopolet. Johnsen gjør det meste selv; fra destillering til tapping på flaske. Mange bekjentskaper i inn- og utland gjorde at han tidlig forsøkte seg på eksport. Den første sendingen gikk til Danmark i 2010, og et par år etter hadde belgierne fått smaken på norsk brennevin. Hobbyen var på vei til å bli levevei og Kimerud gård i Tranby ble kjøpt i 2013. Der var kyrne for lengst borte. Fjøsgulvet ble fjernet, møkkakjelleren blankskurt med fliser på veggene, og destillasjonsutstyr kom på plass. Resten er historie… Først med tre fat – Vi synes det er ekstra morsomt at akevitten «Håvaldsen Triple Cask» så langt vi klarer å finne, er den første Triple Cask-akevitten som er laget. Til modningen bruker vi både sherryfat, madeirafat og franske eikefat, forteller Ståle Håvaldsen Johnsen på Kimerud. Akevitten har derfor en kompleks og rund samt litt fruktig stil, og akevitten vant en stor blindtest hos Vinmonopolet i 2018. – Jeg tror nok en akevitt som har vært innom tre forskjellige fat passer best som avec. Det morsomme er også at akevitten er godt likt av importørene våre rundt om i verden og derfor selger vi den også til de fleste land som vi samtidig selger gin og likører til, forteller Johnsen Etterspørselen etter akevitten har økt i de fleste markedene – og særlig i USA – hvor den har slått veldig godt an så langt. I 2020 kom Kimerud med den første juleakevitten, og den ble påskjønnet med terningkast 5 i VG hvor den kom på femteplass i en smaking der panelet testet hele 37 akevitter. Samtidig laget akevittprodusenten i Tranby en egen juleakevittlikør. – Likører er jo vanligvis en «sukker- bombe» av en annen verden, og her har vi fått veldig gode tilbakemeldinger fordi likøren har et ganske lavt sukker- nivå sammenliknet med andre likører, forteller Johnsen. Medaljer har det også blitt; både Dobbel Gull og Gull Medaljer i katego- rien gin. Slikt går ikke upåaktet hen, og norsk brennevin er nå å finne på et av verdens beste spa-senter i USA og flere femstjerners hoteller både i Europa og USA. I motsetning til den norske tradisjonen der akevitt ofte nytes bar, har akevitt fra Tranby blitt trendy som cocktailingrediens. Ikke som de andre Det finnes flere måter å produsere akevitt på. Du kan lage et krydderut- trekk, blande dette med potetsprit og vann slik at det holder 60 vol % og så legge det på fat for modning. Du kan også ha en base som ligger og godgjør seg på fat og så tilsette krydderdestillat med en liten ettermodning før tapping på flaske. Og så har du Kimerud-metoden: –Vi destillerer absolutt all alkohol sammen med urtene og tilfører kun rent vann etterpå for å redusere alkohol­ styrken før fatmodning. Dette gjør at urtene blir mye bedre integrert i akevitten og holder smaksnotene mye lengre når man nyter den. Akevitten fungerer også bedre i cocktailer på grunn av denne metoden. Måten vi gjør det på koster litt mer, men sluttresultatet mener vi blir bedre og da er det verdt det, sier Johnsen som legger til at denne produksjonsmetoden også benyttes for premium gin. I 2020 kom pandemien og det ble litt roligere tider. Da var tiden inne til å teste ut nye produkter, og etter planen kommer den første whiskyen fra Tranby i hyllene i 2023. Kimerud Destilleri, Tranby Etablert: 2007 Kolonne/pot still: Holstein, 150 liter. Produktkategorier: whisky, akevitt, gin, likør. Besøk: Ja. Åpningstider: Ved henvendelse. Kontaktdata: E-post: sjohnsen@kimerud.no Telefon: 913 09 845 Nettside: www.kimerud.no Annet: På sommeren kan en komme på besøk og blant annet se på urtehagen der alt brukes i produksjonen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy