Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

36 Myken Destilleri produserer whisky og gin 32 km fra nærmeste fastland, i det gamle fiskeværet Myken, som nå kun har 12 fastboende, men daglig rutebåt, og helårsåpen butikk, samt to utmerkede restauranter. Fra en beskjeden start, med produksjon en uke i måneden, har de kommet langt på seks år. Som verdens første arktiske whiskydestilleri, ser en at den ekstreme maritime plasseringen på en liten øy langt ute på Helgelandkysten, er godt egnet til modning av håndlaget single malt whisky. På Myken utfører de alle stegene selv; fra maling av korn, mesking av korn med avsaltet sjøvann, gjæring, dobbeltdestillering over levende flammer, fatlagring i storm­ pisket og saltmettet miljø, og fram til flasketapping. Sammen med et godt utvalg av fat, har dette allerede resultert i en uvanlig lang liste av internasjonale medaljer for et såpass ungt brennevin. Den første utgivelsen ble sågar kåret til «Best-in-fes- tival» på Oslo Whiskyfestival i 2018, og whisky fra Myken selges som oftest ut fra Vinmonopolet i løpet av få uker etter lansering. Det finnes flere velrennomerte internasjonale konkurranser å sende brennevinsprodukter til, og drivkraften for å gjøre dette er ofte å kunne smykke seg med medaljer som brukes til produktreklame. Dette er strengt forbudt i Norge, hvor produsenten heller ikke kan snakke åpent om medaljer en vinner. Derfor har drivkraften vært å få en objektiv kvalitetsmåling mot andre i bransjen. Myken Destilleri er derfor stolte av å ha hentet hjem både en sølvmedalje fra San Francisco og en bronsemedalje fra London for en av de mest populære utgivelsene, den sherryfatlagrede «Octave Sympony» fra 2020. Medaljer er nesten «uhørt» for en whisky som kun var fire år gammel. Samme whisky oppnådde 95 av 100 poeng i 2021-utgaven av «The Whisky Bible». Når i tillegg noen av verdens fremste uavhengige tappere etterspør whisky fra Myken, er øyboerne trygge på at de er på rett vei. I tillegg til whisky ligger også gin whiskyprodusentenes hjerte nær, og det er den eneste andre brennevinstypen som de produserer. – Vi satte oss et ambisiøst mål for vår populære «Sommergin»: Den skulle kun inneholde ingredienser som vokser i Myken – ei øy som er to km lang og 400 m bred. Målet var å fange essensen av den arktiske sommeren, med dens blomsterenger og sterke aromaer av urter og bær. De ekstreme lyse sommer- nettene med midnattssol, gir en utrolig vekstsesong, og vi tror at de 13 lokale ingrediensene våre til sammen fanger det ekte sommerlivet i Arktis, forteller daglig leder Roar Larsen. Flasketappet på denne måten, kan – og bør – sommeren kunne nytes hele året! Sommerginen er kontinuerlig tilgjengelig via Vinmonopolet, men heller ikke den kan vise frem sine flotte gullmedaljer, verken fra København eller San Francisco. – Selv om vi fremdeles er små – og alltid vil være et håndverksdestilleri – ser vi at varene våre kommer på kartet hos kvalitetsbevisste aktører, fra Hurtigruten til Michelin-restauranter. Med fullt fokus på kvalitet i alle ledd, skal denne reisen fortsette langt inn i fremtiden, avslutter Larsen. Etablert: 2014 Kolonne/pot still: Hoga Stills, 2x1000 liter, 2x700 liter. Produktkategorier: Whisky, gin. Besøk: Faste omvisningstider man.-lør. i skoleferien, ellers etter avtale. Smaking er mulig. Kontaktdata: E-post: roar@mykendestilleri.no Telefon: 926 32 560 Nettside: www.mykendestilleri.no Myken Destilleri, Myken

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy