Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

39 Oslo Håndverksdestilleri er et resultat av kjærlighet til norsk natur, nordiske smaker og gamle tradis- joner for håndverksdestill- ering. Gjennom å bruke vekster som vokser vilt i Norge kan en gjenkjenne lukten av fjell, eng og skog i brennevinene de lager. Flere av disse vekstene omtales gjerne i dag som ugress, men er blitt brukt som medisinske planter og til å smaksette alkohol i hundrevis av år. OHD har også latt seg inspirere av det nye, nordiske kjøkken- et. Produktene har klare og balanserte smaker og med særpreg av hvor i verden de kommer ifra. Norge har en lang tradisjon for uavhen- gig håndverksdestillering som nesten var glemt. På et tidspunkt fantes det over 10.000 registrerte destillerier i landet, men forbudstiden for brennevin betydde slutten for disse. Fra 1922 til 1927 ble det innført statsmonopol for destillering og brennevinsproduksjon, og de neste 80 årene var industriell produksjon av en håndfull oppskrifter skjebnen til norsk destillering. Gjen- nom håndverksproduksjon i liten skala ønsker Oslo Håndverksdestilleri å gjenskape noe av den tapte tradisjonen. Samtidig som de har forpliktet seg til nordiske smaker og tradisjoner, jobbes det hele tiden med innovasjon. Det lille destilleriet streber hver dag etter å finne kreative løsninger som gjør det mulig å skape best mulig brennevin med en tydelig nordisk smaksprofil. Det kan for eksempel være nye teknik- ker og sammensetting av vekster som kan brukes istedenfor sitrus og kori­ ander i gin. Eller å lagre akevitt på whisky-fat istedenfor de tradisjonelle sherry-fatene. Eller å bruke norske vekster i destillering av vodka isteden- for å tilsette sukker for å oppnå en rund munnfølelse. Når det gjelder bruk av fat har innovative OHD samarbeid med noen av de ledene produsentene i verden. Som første destilleriet i verden har de et offisielt samarbeid med den skotske maltwhiskyprodusenten Higland Park. De bytter også fat med den irske håndverkswhiskyprodusenten Teeling. Sammen med Campari og noen av Norges beste barer, har de også flere samarbeidsprosjekter rundt drinken negroni der OHDs Vidda Tørr gin benyttes. Oslo Håndverkdestilleri er tuftet på store ambisjoner og det har hele tiden vært naturlig å tenke internasjonalt. Akevitt har i flere år hatt en stigende stjerne, og det nordiske kjøkkenet har vært en dominerende mattrend de siste ti årene. OHDs fokus på ekte norske smaker har derfor hatt sterk appell. Produktene fra destilleriet ved Akerselva har høstet en rekke høythengende priser internasjonalt, blant annet er Vidda Tørr gin og Akevitt Blank kåret til en av verdens beste ved flere anledninger. Dette har resultert i at brennevin fra Oslo Håndverksdestilleri nå finnes i flere av de beste barene og restaurantene rundt omkring i verden, og nye markeder etterspør nå stadig oftere de sær-norske produktene fra OHD. Da pandemien inntraff, fikk det store konsekvenser for markedet til destilleriet og det ble behov for å tenke nytt. Som mange andre, ønsket OHD også å bidra med egen kunnskap i dugnaden. Den lille gjengen var svært snarrådige, og i løpet av få dager etter at Norge stengte ned, var de i gang med å produsere håndsprit. Senere har de også utviklet drinker på boks som Vidda Tørr gin med tindved tonic og Fjæra rosè gin med bringebær tonic for dagligvarebutikkene. Selve destilleriet ligger i et ærverdig teglsteinsbygg som har huset industri ved Alna-elva på Bryn i Oslo siden 1800-tallet. Destilleringsapparatet de benytter kommer fra den anerkjente produsenten Carl og er en hybridpanne som kan ta inntil 650 liter. I tilknytning til destilleriet har OHD også bygget en egen bar. Baren har vanlig skjenkebevilling, noe som gjør at publikum kan komme og oppleve destilleriet og produktene på åpne kvelder, smakinger eller private arrangementer. Det lille destilleriet med den store premiesamlingen. I premieskapet til den lille håndverks- produsenten har det nå samlet seg nærmere 50 medaljer fra ledende internasjonale brennevinskonkurranser. De aller fleste av medaljene er også av edleste valør; nemlig gull. Blant de gjeveste er nok Master-utmerkelsen i The Spirit Masters, der Vidda Tørr gin mottok utmerkelsen som første norske gin noensinne. Konkurransen regnes antakelig som den ledende konkurran- sen i ginens hjemland, Storbritannia. I den samme konkurransen ble også OHDs Akevitt Blank tildelt en Master som den første akevitten i historien. De kan med andre ord skryte av å ha laget både en av verdens beste giner og akevitter. De gode resultatene førte også til at den internasjonale bransjebibelen The Spirit Business utnevnte OHD til en av verdens ti ledende brennevinsprodu- senter i 2020 – i godt selskap med anerkjente navn innen whisky fra Skottland og cognac fra Frankrike. På listen over gullmedaljevinnere fra det lille destilleriet, finner en i tillegg Norwegian Mood/Wood vodka, Akevitt, Fjæra rosè gin og Juleakevitt. Etablert: 2017 Kolonne/pot still: Carl (hybrid), 650 liter. Produktkategorier: Botaniske brennevin som akevitt, gin, vodka og bitter. Kontaktdata: E-post: info@oslohd.no Telefon: 908 85 776 Nettside: www.oslohd.no Annet: Destilleriet på Bryn i Oslo har egen bar med skjenkebevilling. Baren er regelmessig åpen med mulighet for testing av lokalproduserte varer og en omvisning i produksjons­ lokalene. Der er også mulig å gjennom- føre store som små private arrange- menter på destilleriet. Mer informasjon finnes på hjemmesiden og Facebook.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy