Bilag til AquaVIT nr. 2 - 2021

48 Det var en gang sju ivrige kamerater som møttes for å drikke vin. Dette gjorde de fra tid til annen, så de kalte det en klubb. Alle var veldig glade i Jæren, det flate, grøderike landskapet på sørvestkysten og syntes at Jæren burde ha sin egen drikk. Ja, en og annen skvett med hjemmebrent var nok produsert på Jæren før, men en drikk som jærbuen kunne være stolt av, det fantes ikke. Slik begynte drømmen om en egen jærsk akevitt. Snart 100 000 flasker solgt I 2007 ble drømmen virkelighet. De første flaskene med Jærakevitt ble tappet og markedet ble begeistret. Den milde, men bestemte potetspriten med fotograf Olav Garborgs nydelige bilde av en skikkelig jærsk arbeidsneve på etiketten, forførte smaksløkene til kvinner og menn, gamle som unge. Ved inngangen til Jærakevittens 14. år, nærmer det seg 100.000 solgte flasker. Tre varianter – Vi hadde ikke drømt om at salget skulle bli så omfattende og stabilt over mange år, sier Paul Moi, en av de sju entusiastene bak Jærakevitten. Originalen fikk etter hvert selskap av Jærakevitt Jubileum i forbindelse med 10 års jubileet. Jærakevitt Special var nummer tre, og ble i 2020 byttet ut med Jærakevitt Jul, en stor suksess som ble utsolgt allerede flere uker før jul! Smaksbombe Masterblender Jon Bertelsen i Det Norske Brenneri i Grimstad, har vært sentral i utviklingen av jubileumsakevit- ten og juleakevitten samt relanseringen av Jærakevitt Original. De tre akevittene har alle sine tydelige særpreg; original er den milde, jubileum kan best beskrives som en smaksbombe ...og Jul? Som en juleakevitt skal smake, bare mye bedre – i følge entusiastene på Jæren. – Jubileumsakevitten har et rikt krydderbilde som passer godt til kraftig mat, sier Moi. – Samtidig er den rund og sammen- satt, blant annet med innslag av fennikel, sitrus, lakris og koriander. Eller som det står på etiketten: En kompleks og fullmoden helårsakevitt, like god til grillmat som til klassisk julemat, eller bare ren nytelse, sier Moi med stolthet i stemmen. Lokale og eksotiske krydder Alle tre akevittene inneholder nå villkarve fra Jæren og vanilje fra Madagaskar. I følge Moi er denne spesielle vaniljen verdens nest dyreste krydder, kun slått av safran. – Den gir akevitten et behagelig og forførende preg, uten å gå på akkord med akevittens sanne natur, sier han. – Den «originale» har også toner av fennikel og sitrus, mens jubileumsutga- ven i tillegg har innslag av både anis og stjerneanis samt appelsin og koriander. Juleakevitten har selvsagt innslag av de vanligste «julekrydderne» pluss lakris og sitrus, og alle akevittene tåler betegnelsen «Norsk akevitt» da de er lagret på førsteklasses Olorosofat i minimum 24 måneder, avslutter Moi. Etablert: 2007 Leieproduksjon hos: Det Norske Brenneri. Produktkategorier: Akevitt. Kontaktdata: E-post: bm@4349.no Telefon: 907 63 377 Nettside: https://www.facebook.com Søk etter Jærakevitt Jærakevitt, Bryne Faksimile: Jærbladet

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy